Crystal van Leeuwen

Crystal van Leeuwen

noodhulpcoördinator

Beperkte testcapaciteit

Noordoost-Syrië telt sinds 26 april 15.000 geregistreerde besmettingen, waaronder 960 zorgmedewerkers. 640 Mensen stierven als gevolg van het coronavirus en het aantal besmettingen loopt in rap tempo op. Het daadwerkelijke aantal besmettingen ligt waarschijnlijk veel hoger omdat de testcapaciteit beperkt is.

Dringend zuurstof, antibiotica en beschermende kleding nodig

Tenminste twee COVID-behandelfaciliteiten in Hassakeh en Raqqa functioneren niet meer door een gebrek aan medische voorzieningen en geld. Andere ziekenhuizen hebben dringend zuurstof, antibiotica en beschermende kleding nodig om het stijgende aantal COVID-19 patiënten te kunnen behandelen.

Verpleegkundige checkt het zuurstofniveau van een coronapatiënt. © Abdul Majeed Al Qareh/MSF
Verpleegkundige helpt een patiënt met haar zuurstof. © Abdul Majeed Al Qareh/MSF
De COVID-aanpak in Noordoost-Syrië is ontoereikend waardoor mensen onnodig sterven. Het is van het grootste belang dat meer humanitaire organisaties hulp gaan bieden in de regio.
Crystal van Leeuwen, noodhulpcoördinator

Vaccinatie komt niet van de grond

Hoewel wereldwijd vele zorgmedewerkers hun eerste prik tegen COVID-19 hebben gekregen, komen de vaccinatieplannen in Noordoost-Syrië niet van de grond door vage beloften en een slechte planning. Volgens lokale autoriteiten zijn er 20.000 vaccins beloofd voor een gebied waar vijf miljoen mensen wonen. Het is onduidelijk of deze vaccins überhaupt aan zullen komen. Onze teams maken zich grote zorgen en verwachten niet dat er op de korte termijn veel zal gebeuren waardoor er sneller kan worden gevaccineerd.

Stijgend sterftecijfer

Veel mensen in Noordoost-Syrië zijn extra kwetsbaar voor het coronavirus omdat ze beperkte toegang hebben tot gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen. In de COVID-19 faciliteiten waar onze teams hulp bieden, blijft het sterftecijfer stijgen omdat de gezondheidszorg overbelast is. Zo heeft 70% van de patiënten zuurstof nodig, terwijl het steeds moeilijker is om aan die vraag te voldoen.

Verpleegkundigen staan bij een coronapatiënt in het door ons ondersteunde COVID-19-behandelcentrum in Syrië. © Abdul Majeed Al Qareh/MSF
Een verpleegkundige loopt rond door het door ons ondersteunde COVID-19-behandelcentrum in Syrië. © Abdul Majeed Al Qareh/MSF

Groot tekort coronatesten

In het enige laboratorium in de regio waar getest kan worden, in Kamishli aan de grens met Turkije, is er een groot tekort aan testen. Als er geen nieuwe testen worden geleverd, kan er binnen twee weken helemaal niet meer getest worden. ‘Omdat er geen beschermde grensovergang is voor Noordoost-Syrië is het moeilijk om deze regio vanuit Damascus te bevoorraden’, vertelt Crystal.

Om onnodig lijden en bevoorradingstekorten te voorkomen, is een lange termijnplanning nodig en moeten er veel meer vaccins beschikbaar komen.
Crystal van Leeuwen, noodhulpcoördinator in Syrië

Mensen sterven onnodig

’De COVID-aanpak in Noordoost-Syrië is ontoereikend waardoor mensen onnodig sterven,’ zegt Van Leeuwen. ‘Het is van het grootste belang dat meer humanitaire organisaties hulp gaan bieden in de regio. Om onnodig lijden en bevoorradings tekorten te voorkomen, is een lange termijnplanning nodig en moeten er veel meer vaccins beschikbaar komen.’