De vader van de tweejarige Mohammad Sheriff herkende de symptomen van zoon direct: cholera. ‘Hij gaf twee keer over en had last van diarree. Ik heb hem onmiddellijk naar het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen gebracht. Via de radio worden we constant geïnformeerd, dat we hulp moeten zoeken als iemand begint te braken en diarree krijgt.’ Mohammad wordt verzorgd in ons cholerabehandelingscentrum in Bauchi. Bauchi is de hoofdstad van een van de zwaarst getroffen staten van Nigeria.

kind en vader
Mohamad Sheriff en zijn vader. © Hussein Amri /MSF

Net op tijd

Cholera is meestal eenvoudig te behandelen met vloeistoffen en zout- en suikeroplossing. Ernstig uitgedroogde patiënten worden opgenomen in een cholerabehandelingscentrum en krijgen een infuus. Dat was ook het geval bij Mohammad.

Na twee dagen te zijn opgenomen in het cholerabehandelingscentrum, ligt hij nu op de herstelafdeling. Het is de laatste stap voordat hij weer beter is en naar huis kan. ‘Als we niet op tijd waren gekomen, zou hij er nu erg slecht aan toe zijn’, zegt zijn vader.

Als we niet op tijd waren gekomen, zou hij er nu erg slecht aan toe zijn
Mohammads vader

Ergste epidemie in 10 jaar

Cholera komt in Nigeria regelmatig voor, maar deze uitbraak dit jaar is ernstig. Meer dan 90.000 mensen zijn besmet, tot nu toe. De getroffen bevolking is al extreem kwetsbaar. Honderdduizenden mensen zijn uit hun huizen verdreven door conflicten en geweld. Daarbij leven de meesten in omstandigheden met slechte sanitaire voorzieningen en zonder schoon drinkwater.

Maryam en haar 20 maanden oude zoon

Maryam en haar 20 maanden oude zoon in het cholerabehandelcentrum in Toro, Nigeria. © Hussein Amri /MSF
Maryam en haar 20 maanden oude zoon in het cholerabehandelcentrum in Toro, Nigeria. © Hussein Amri /MSF

Angst voor geweld

In veel gebieden vormt onveiligheid een extra uitdaging. In de staat Zamfara arriveren veel patiënten in kritieke toestand. Ze hebben hun behandeling uitgesteld uit angst voor geweld. Dit komt door de jarenlange gevechten tussen gewapende groepen.

Vervuild water zorgt voor verspreiding

In steden als Kano en Bauchi zijn er veel vervallen of niet-bestaande rioleringen en is er geen toegang tot schoon drinkwater.

Waterbronnen raken gemakkelijk vervuild met rioolwater, vooral in het regenseizoen. Hierdoor verspreiden door water overdraagbare ziekten zoals cholera zich snel.

Patient ziekenhuis
Musa (pseudoniem) in ons cholerabehandelcentrum in Bauchi, Nigeria. © Hussein Amri /MSF

Geen kosten

Veel medische faciliteiten zijn slecht uitgerust en kunnen de toename van het aantal patiënten niet aan. Sommige klinieken brengen kosten in rekening, waardoor de behandeling voor veel mensen buiten hun bereik ligt. Daarom bieden wij onze zorg gratis aan.

Hier lees en zie je wat we doen:

Gevuld kerstpakket

Geef een kerstpakket dat levens redt

Het is een veelbewogen jaar. Mensen in noodsituaties hebben dringend zorg nodig. Jij kunt helpen door een kerstpakket te vullen. Welke hulpgoederen kies jij?

> Vul een kerstpakket

Enorme daling

In de staat Bauchi hebben we 19 uitgiftepunten en een cholerabehandelingscentrum opgezet. Het sterftecijfer is gedaald van 5% tot minder dan 0,5%. In het hele land daalt het aantal: van de piek van 7.500 mensen met cholera per week tot minder dan 1.000 per week.

200 patiënten per week

‘Gelukkig is er eindelijk een significante daling van het aantal nieuwe gevallen in de meeste gebieden’, zegt dr. Simba Tirima, onze vertegenwoordiger in Nigeria. Maar op andere plekken in het land woedt de uitbraak voort. In de hoofdstad van de staat Borno, Maiduguri, behandelt ons team nog steeds bijna 200 patiënten per week.

Verpleegkundige Bilkisu controleert de temperatuur van een patiënt met een infrarood thermometer. © Hussein Amri /MSF
Onze hulpverlener zuivert water met chloortabletten in Magama , Toro. © Hussein Amri /MSF