We redden duizenden levens per jaar

Nu het coronavirus ook in Nigeria is geconstateerd, staat de bescherming tegen het coronavirus van onze patiënten en medewerkers voorop. Daarnaast is het heel belangrijk dat ons bestaande werk door blijft gaan. We redden daarmee duizenden levens per jaar. Onze medische en logistieke teams hebben de preventieprotocollen aangescherpt en lichten gemeenschappen voor over hoe je te beschermen tegen de ziekte. Daarnaast hebben ze handwaspunten geïnstalleerd, isolatiezones ingesteld en triageprocessen aangescherpt. Het inkopen van beschermende kleding is een grote uitdaging, maar we zijn hier hard mee bezig omdat we zo onze patiënten kunnen blijven behandelen.

Actueel nieuws over onze hulp in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

COVID-19

Zelfs zonder corona is de humanitaire nood in Borno enorm. Over een maand begint het regenseizoen, dat de hoeveelheid malariapatiënten en ondervoeding sterk aanjaagt. Onze ziekenhuizen in de plaatsen Maiduguri, Ngala, Pulka en Gwoza zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week open. In het regenseizoen liggen ze helemaal vol: in 2019 behandelden onze teams meer dan 33.000 patiënten met malaria. 40.000 mensen kwamen naar de Eerste Hulp. Een uitbraak van COVID-19 in Borno zal een enorm effect hebben op onze patiënten, maar als deze pandemie ook nog de al lopende medische zorg beperkt, wordt de situatie catastrofaal.

Overvolle kampen

In de stad Pulka is de situatie bijzonder ernstig. Het is een garnizoensstad waar veel mensen naartoe zijn gevlucht voor bescherming tegen het geweld van Boko Haram. Pulka telt nu 63.000 inwoners. 78 procent van hen heeft al minstens één keer moeten vluchten sinds 2015. 27.000 mensen wonen er in overvolle kampen. Ze hebben nauwelijks schoon water, voedsel en medische zorg. In Pulka hebben we een ziekenhuisproject met chirurgische en verloskundige zorg en zorg na seksueel geweld, en mobiele activiteiten.

Watervoorziening en hygiëne

Uit een recent onderzoek dat we deden naar de watervoorziening en hygiëne in de stad, blijkt dat er maar 11 liter water per persoon per dag beschikbaar is, terwijl 20 liter de norm is. Van deze 11 liter is maar ongeveer 2 liter drinkbaar. In Nederland gebruiken we per dag ongeveer 107 liter schoon drinkwater voor douchen, handen wassen, koken en meer.*

Ajia Adam Pulka Borno Nigeria
Ajia Adam is gevlucht naar Pulka, deelstaat Borno, Nigeria

‘Je moet vroeg opstaan ​​als je genoeg water wilt hebben... Ik heb zeven kinderen, en soms is er gewoon niet genoeg water om te drinken - soms moeten we onze buren smeken om drinkwater. Elke dag vechten vrouwen bij de pomp om het water - we weten dat er niet voor iedereen genoeg zal zijn’ - Ajia Adam, gevlucht naar Pulka

Cholera

In de hoofdstad Maiduguri van Borno is de situatie niet veel beter dan in Pulka. Tussen 1999 en 2011 zijn we zeven keer in actie gekomen tegen uitbraken van cholera. In 2018 is bij meer dan 4.000 mensen cholera vastgesteld in 18 districten van de deelstaten Borno, Adamawa en Yobe.

Onhaalbare luxe

Het gebrek aan goede medische zorg en voldoende schoon drinkwater laat zien hoe schrijnend de situatie in Borno, maar ook in andere plaatsen in Nigeria is. Het is van enorm belang dat de humanitaire hulp op gang blijft, ook als de COVID-19 in deze gebieden toeslaat. Lukt dat niet, dan zal dat levens kosten.

We doen dit. Samen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

We doen dit. Samen.

*Waternet