Corona kan zich extra snel verspreiden

Wij maken ons met name zorgen over mensen die in zeer moeilijke omstandigheden leven,’ aldus Pierre Mendiharat, medisch adjunct-directeur van Artsen zonder Grenzen in Frankrijk. ‘Als er niets wordt gedaan om besmetting tijdig te herkennen en met het coronavirus geïnfecteerde mensen te isoleren, kan corona zich extra snel onder deze groep verspreiden. Omdat zij in de marges van de samenleving leven, is het voor hen ook nog eens moeilijk om medische hulp te krijgen.’

Mobiele klinieken en in opvang

Onze teams gaan mensen screenen, medische zorg bieden en de diagnose, isolatie en behandeling van coronazieken ondersteunen in opvangcentra. Ook gaan we mobiele klinieken runnen. Hierbij werken we samen met medisch-sociale organisaties en de regionale gezondheidsinstantie van het Île-de-France.

Veel mensen in Parijs dragen buiten mondkapjes en handschoenen na invoering van coronacrisismaatregelen. © Aurelie Baumel/MSF
Leven in een provisorisch kampen in Noord-Parijs, in januari dit jaar. © Mohammad Ghannam/MSF

Extra kwetsbaar voor coronavirus

Mensen die al in benarde omstandigheden leven, zoals migranten, daklozen en alleenstaande minderjarigen, zijn bijzonder kwetsbaar tijdens deze corona-epidemie. Vaak is hun woonsituatie zeer slecht, of leven ze in overvolle, provisorische kampen in onhygiënische omstandigheden. Hun gezondheid is vaak slecht en ze kunnen veelal niet terecht bij de openbare gezondheidszorg. En dat betekent dat het coronavirus zich makkelijk onder hen kan verspreiden.

Hulp in conflictgebieden gaat door

Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat onze medische noodhulp in conflictgebieden niet onder deze crisis lijdt. Onze belangrijkste taak is om te zorgen dat de meest kwetsbaren toegang blijven houden tot de zorg die ze nodig hebben. Ook als de omstandigheden, zoals reisbeperkingen van onze hulpverleners en de toevoer van medicijnen en apparatuur dat moeilijker maken.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

We staan ook in nauw contact met de Nederlandse overheid. Mocht onze hulp hier nodig zijn, zullen wij zeker ook hier aan de slag gaan. Vooralsnog is deze hulp nog niet gevraagd.

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.