Levens redden moeilijk

Ons centrum in Aden is het enige behandelcentrum voor COVID-19 in het hele zuiden van Jemen. Ons team werkt er 24 uur per dag om patiënten zo goed mogelijk te behandelen. Van 30 april tot 17 mei hebben onze teams 173 patiënten opgenomen, van wie er minstens 68 zijn overleden. Veel patiënten komen aan met acute ademnood. Daardoor is het moeilijk hun levens nog te redden.

Slachtoffers veel jonger

‘Het sterftecijfer in onze kliniek is vergelijkbaar met dat in intensive care-units in Europa, maar de mensen die overlijden zijn hier veel jonger: vooral mannen tussen de 40 en 60 jaar oud’, zegt Seguin.

Geefvoorbeelden emergency appeal coronavirus (COVID-19)

Help mee in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19)

Corona (COVID-19) is onze grootste noodhulpoperatie ooit. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Draag jij ook bij?
Doneer nu!

Topje van de ijsberg

‘Wat we in ons behandelcentrum zien, is slechts het topje van de ijsberg’, vreest Caroline Seguin, onze operationeel manager voor Jemen. ‘We weten dat veel meer mensen helemaal niet komen. Het is een hartverscheurende situatie.’

Mensen sterven thuis

Nog meer mensen sterven thuis zonder zorg gekregen te hebben. Dat blijkt uit de begrafenisstatistieken van de overheid. In de afgelopen week zijn per dag 80 mensen in de stad gestorven, tegenover een aantal van 10 voor de uitbraak. Ook het aantal zorgprofessionals dat we in ons centrum behandelen is een teken. Veel van onze eigen medewerkers zijn ziek.

'De mensen die hier overlijden zijn vooral mannen tussen de 40 en 60 jaar oud
Caroline Seguin, operationeel manager voor Jemen

Weinig tests

De medische zorg in Aden was al ingestort na vijf jaar oorlog in Jemen. Er is geen geld om personeel te betalen, weinig persoonlijke beschermingsmiddelen en zeer weinig tests. Daarom is het exacte aantal patiënten met COVID-19 niet bekend. De patiënten die we zien sterven hebben echter duidelijk de symptomen van COVID-19. Ziekten als malaria, knokkelkoorts en chikungunya zijn normaal in de stad, maar hebben nog nooit zoveel doden veroorzaakt in zo'n korte tijd.

Gevolgen voor andere ziekten

‘Andere ziekenhuizen in de stad hebben moeten sluiten of moeten zelfs bepaalde patiënten weigeren omdat het personeel niet over de persoonlijke beschermingsmiddelen beschikt. We maken ons grote zorgen over de gevolgen van deze uitbraak voor de behandeling van andere ziekten’, zegt Seguin.

Ons traumaziekenhuis nog open

Ons traumaziekenhuis voor ernstig gewonde patiënten in Aden is nog steeds open. Het aantal opnames is gestegen sinds andere ziekenhuizen zijn gesloten. We hebben triage- en andere beschermende maatregelen genomen om de veiligheid van het personeel en de patiënten zoveel mogelijk te beschermen. Elke medewerker die symptomen begint te vertonen, wordt onmiddellijk naar huis gestuurd om zich te isoleren.

Krachtiger optreden

‘De Verenigde Naties en de donorlanden moeten krachtiger optreden, niet alleen voor Aden, maar voor heel Jemen’, vervolgt Seguin. ‘Er moet geld beschikbaar komen om de gezondheidswerkers te betalen en er moet worden gezorgd voor de persoonlijke beschermingsmiddelen zodat ze veilig kunnen werken. Het land heeft ook dringend behoefte aan meer zuurstofconcentratoren om zieke patiënten te helpen ademen. De lokale autoriteiten moeten alles in het werk stellen om het werk van internationale organisaties zoals wij te vergemakkelijken. We bestrijden samen met hen het virus, maar dan moeten medische voorraden en internationaal personeel onze teams ter plaatse wel kunnen bereiken.’

Gewetenloos

‘We doen alles wat we kunnen, maar we kunnen dit virus niet alleen aan’, zegt Seguin. ‘Het zou gewetenloos zijn als de wereld Aden en de rest van Jemen alleen zou laten in deze crisis.’

Eerder hebben wij ook aandacht gevraagd voor de behoefte aan meer hulp in Jemen met betrekking tot de aanpak van het coronavirus.

We doen dit. Samen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

We doen dit. Samen.