Behandelcentra voor COVID-19

Ons team heeft samen met de autoriteiten in Aden en Sanaa behandelcentra voor COVID-19 opgezet. In andere delen van het land zijn wel plannen gemaakt voor bestrijding van de ziekte, maar er zijn te weinig mogelijkheden om die uit te voeren. Na vijf jaar oorlog is de gezondheidszorg in Jemen ingestort. De overheid heeft bovendien nauwelijks geld om salarissen van medische staf te betalen. De paar ziekenhuizen en klinieken die nog over zijn, hebben te weinig IC-capaciteit en zullen snel overbelast raken. Bovendien zijn ze ook nodig voor de behandeling van oorlogsgewonden en voor andere zieken.

Actueel nieuws over onze hulp in je inbox ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief.

Beschermende uitrusting

‘Er moet nu dringend meer beschermende uitrusting voor gezondheidswerkers en testmaterialen aangevoerd worden’, zegt Caroline Seguin. ‘Landen als Jemen mogen niet vergeten worden bij de internationale verdeling van de voorraden die er nog zijn. 90% van ons personeel hier komt uit Jemen, waardoor gelukkig veel van ons werk kan doorgaan. Ze hebben wel ondersteuning nodig, en iedereen die daarvoor uit het buitenland komt, moet dan eerst 14 dagen in quarantaine.’

Platteland

Vooral de mensen in de steden en in de overvolle kampen met binnenlandse vluchtelingen lopen grote risico’s. Op het platteland is testen, contact tracing, isoleren etc. nauwelijks mogelijk doordat medische zorg er zo goed als afwezig is.

Planning

In de afgelopen weken hebben we de autoriteiten in de verschillende delen van Jemen geholpen bij de planning voor COVID-19. Zonder de aanvoer van middelen en medewerkers zal onze ondersteuning helaas noodgedwongen beperkt blijven.

We doen dit. Samen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

We doen dit. Samen.