3 weken onnodig aan de ketting

‘Terwijl onze teams alle maritieme procedures en controles ondersteunen die de veiligheid van de scheepvaart op zee garanderen, betwisten we de legitimiteit van het vastleggen van ons schip,’ vertelt onze woordvoerder Frauke Ossig. ‘Volgens de Italiaanse autoriteiten zou het schip ongeschikt zijn voor zoek- en reddingsactiviteiten op zee. Dit terwijl de Geo Bartens volledig is uitgerust en gecertificeerd om zoek- en reddingsacties uit te voeren.

Hoewel we opgelucht zijn dat het schip is vrijgelaten, kunnen we het niet echt vieren. We zijn nog steeds van mening dat de drie weken durende aanhouding niet overeenkomt met de geldende procedures en regel- en wetgeving. Overheden misbruiken legitieme maritieme inspecties, om reddingsschepen als de Geo Barents te bestraffen en hen tegen te houden bij het redden van mensenlevens op zee.’

De Geo Barents in actie tijdens een van haar reddingsacties. ©Avra Fialas/MSF
93 mensen worden gered bij de eerste reddingsactie van de Geo Barents. ©Avra Fialas/MSF

Roekeloos beleid Europese lidstaten

‘Het dodental stijgt met de dag en er gaan nog steeds onnodig mensenlevens verloren in de Middellandse Zee. Het aan de ketting leggen van de Geo Barents heeft levens gekost,’ vertelt Ossig. ‘Onze aanwezigheid is het directe resultaat van Europa’s roekeloze beleid om geen hulp te verlenen op de Middellandse Zee. Het is daarom onaanvaardbaar dat organisaties zoals de onze worden tegengewerkt en op twijfelachtige gronden worden vastgehouden.’

Door de omstreden Libische kustwacht te steunen en mensen niet te redden uit zee, geven Europese lidstaten een duidelijk signaal af: Jullie levens doen er niet toe.
woordvoerder Frauke Ossig

Teams bieden medische zorg

Rond 20 juli kwamen er in 24 uur meer dan 500 mensen aan in de haven van Tripoli. Zij waren onderschept door de Libische kustwacht. Een van onze medische teams was aanwezig om medische zorg te verlenen aan deze mensen De overlevenden waren bang, vermoeid en uitgedroogd. Sommigen waren al dagen op zee in de brandende zon, zonder voedsel en water. 3 patiënten in kritieke toestand zijn door onze artsen doorverwezen naar een kliniek voor een spoedbehandeling. In 2021 heeft de Libische kustwacht tot nu toe 19.300 mensen onderschept op de Middellandse Zee en teruggestuurd naar dententiekampen.

930 mensen omgekomen

Sinds begin 2021 zijn er tot nu toe 930 mensen omgekomen of vermist bij een poging om de dodelijkste zeegrens ter wereld over te steken. Dat is een verdrievoudiging ten opzichte van dezelfde periode in 2020. En dat is alleen van de mensen die zijn gevonden, velen worden nog vermist. In de afgelopen week kwamen 38 mensen om bij twee schipbreuken voor de Tunesische en Libische kust.

410 mensen gered

Op 13 mei 2021 is de Geo Barents gestart met haar reddingsactiviteiten in de Search & Rescue (SAR) zone. Tussen 10 en 12 juni hebben onze teams een reeks reddingsacties uitgevoerd, waarbij we 410 mensen hebben gered. Na afronding van de reddingsoperatie werd de Geo Barents aan de ketting gelegd. Nu het schip weer is vrijgelaten, zal het zo snel mogelijk weer terugkeren naar de het Search & Rescue gebied op de Middellandse Zee om haar reddingsactiviteiten te hervatten.