90 ton noodhulpgoederen versturen in 5 dagen

Onze teams hebben circa 90 ton aan noodhulpgoederen naar Haïti gevlogen. Wat er zoal in die vrachtvliegtuigen zit? Medicijnen, verbanden, tabletten om water te zuiveren en tenten voor noodklinieken, om maar wat te noemen.

Enkele uren na de aardbeving in Haïti zijn we in Brussel begonnen met deze logistieke operatie. Neem een kijkje achter de schermen in deze video.

Onze noodhulpgoederen worden in een helikopter geladen om naar Les Cayes te vliegen.
Verpleegkundige neemt bloed af om te testen op malaria. © Nico Dauterive/MSF
Medische items van onze mobiele kliniek. © Nico Dauterive/MSF

Nippes: medische zorg, water en onderdak

In Baradères, in het westen van Nippes, hebben we onze medische activiteiten uitgebreid. Het gebied hier is bergachtig en vrij afgelegen. De aardbeving heeft vele huizen, wegen en openbare voorzieningen verwoest. Veel mensen slapen noodgedwongen buiten in geïmproviseerde slaapplaatsen. Ook is er geen functionerend watersysteem. En water in wegwerpplastic is erg duur, zeker voor mensen die al niet veel te besteden hebben. Het werk van onze teams in 5 hoofdlijnen:

  • We ondersteunen ziekenhuizen met personeel en medische benodigdheden.
  • We runnen mobiele klinieken om mensen eerder te kunnen behandelen en doorverwijzen.
  • We bieden schoon drinkwater en werken met man en nacht aan het repareren van de waterinfrastructuur. Want schoon water is essentieel om infectieziektes tegen te gaan.
  • We bieden onderdak aan mensen die ineens op straat staan.
  • We zorgen ervoor dat de families zijn voorzien van jerrycans, plastic zeilen, touwen, dekens en zeep.
Meer dan 100 mensen zijn naar onze eerste mobiele kliniek gekomen. Hier staan ze in de rij. © Nico Dauterive/MSF
Onze landcruisers zijn volgeladen met noodhulpgoederen voor de mobiele kliniek. © Nico Dauterive/MSF

Grand’Anse: mobiele klinieken

Veel toegangswegen, zoals de weg tussen Les Cayes en Jérémie, zijn ernstig beschadigd. Onze teams reizen per helikopter of boot af naar het getroffen gebied. Zo ook orthopedisch chirurg Xavier Kernizan. In dit artikel vertelt hij over zijn ervaringen in de eerste dagen na de ramp. Het chirurgisch team heeft op 29 augustus al 113 operaties uitgevoerd. Op drie uur rijden, vlakbij de gemeente Pestel, hebben we een mobiele kliniek geopend in de Carrefour-supermarkt. We hebben 110 patiënten behandeld. De meeste mensen hebben gezondheidsproblemen die niet zijn gerelateerd aan de aardbeving. De verwoeste infrastructuur maakt het hen daarentegen wel lastig om hulp te zoeken. Daarom gaan wij naar mensen toe met onze mobiele kliniek.

Helikopterpiloten vliegen over Haïti met onze noodhulpgoederen aan boord. © Nico Dauterive/MSF
Het uitzicht vanuit de helikopter. © Nico Dauterive/MSF

Sud: psychologische hulp per telefoon

In Les Cayes, de hoofdstad van de provincie Sud, versterken onze teams het Hôpital Immaculée Conception. Op 31 augustus hebben we al 88 operaties uitgevoerd. Buiten het ziekenhuis hebben we vijf tenten geplaatst om plaats te maken voor 40 extra bedden. Ook hebben we verschillende tenten opgezet om mensen onderdak te bieden. Ook zorgen we voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen.

Met onze mobiele klinieken verlenen we medische zorg in de afgelegen delen van Sud. We reizen af naar zwaar getroffen gebieden om mensen te helpen. We behandelen er uiteenlopende klachten. Overlevenden van de aardbeving die in kritieke toestand verkeren, vervoeren we naar het ziekenhuis. Er zijn veel mensen met botbreuken en infecties. Ook zien we veel klachten die verband houden met de slechte leefomstandigheden en beperkte hygiëne. Denk aan ondervoeding, huidaandoeningen en infecties. Tot slot is psychologische hulp hard nodig. Onze teams werken aan een mobiele service, waarbij patiënten een telefonisch consult krijgen. Zo maken we zorg nog breder toegankelijk.

Arts Magdalena is in gesprek met een patiënt tijdens een mobiele kliniek in een vluchtelingenkamp in Les Cayes. © Nico Dauterive/MSF
Onze verpleegkundigen leggen medicijnen klaar, voor tijdens de mobiele kliniek. © Nico Dauterive/MSF