Wat doet Artsen zonder Grenzen in Haïti?

Wij werken sinds 1991 in het land. We hebben noodhulp geboden na de aardbeving in 2010, orkaan Matthew in 2016 en recent, na de aardbeving in 2021. In de wijk Tabarre in Port-au-Prince hebben wij een groot traumacentrum met 8 chirurgen en 50 verpleegbedden. Het is de enige plek in de hoofdstad waar mensen terecht kunnen voor de behandeling van brandwonden. Om brandwondenzorg beter toegankelijk te maken, trainen we medisch personeel van andere ziekenhuizen in het behandelen van brandwonden. Verder bieden we verloskundige zorg in Port-a-Piment in de provincie Sud en behandelen we slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld in Port-au-Prince en Gonaïves.

Onze hulp na de aardbeving in 2021

Na de aardbeving in augustus, hebben we onmiddellijk extra hulpverleners en -goederen naar de getroffen gebieden gestuurd en gezorgd voor schoon drinkwater. Met mobiele klinieken reisden we door het rampgebied, om gewonden ter plaatse te behandelen. Om goede genezing te monitoren, kregen patiënten met botbreuken de noodzakelijke nazorg.

Welke zorg is er voor slachtoffers van seksueel geweld?

Hoewel weinig bekend, is seksueel geweld een groot probleem in Haïti. Er is maar weinig opvang voor slachtoffers. Daarom hebben wij een speciale kliniek opgezet in de wijk Delmas 33 aan de buitenrand van hoofdstad Port-au-Prince. ‘Pran Men M’, de naam van de kliniek, betekent ‘neem mijn hand’ in het Creools. In Gonaïves hebben wij een jeugdcentrum geopend. Praten over seksualiteit en verkrachting is een taboe in het land. In het centrum kunnen tieners en jongeren (van 13 – 25 jaar) terecht voor vragen en voorlichting over seksualiteit, voorbehoedsmiddelen en medische zorg.

Welke uitdagingen hebben jullie in Haïti?

Het geweld in Haïti vormt een constante dreiging. In Port-au-Prince zijn complete buurten overgeleverd aan gewapende groepen. Sommige straten zijn gebarricadeerd, andere wijken zijn verlaten. Zeker 18.000 mensen op de vlucht zijn geslagen. Zij schuilen bij familieleden, in scholen of kerken. We behandelen veel patiënten met messteken of schotwonden. Vorig jaar, in 2021, is ons eigen ziekenhuis onder vuur genomen. We hebben patiënten en personeel moeten evacueren. Een van onze medewerkers is vermoord op weg naar huis. Een andere uitdaging is het brandstoftekort in Haïti.

Wat merkt Artsen zonder Grenzen van het brandstoftekort?

Er zijn grote brandstoftekorten in Haïti, als gevolg van de staking van transportmedewerkers. Veel vervoerders vinden het te gevaarlijk om de weg op te gaan. Het brandstoftekort maakt het voor veel klinieken extra uitdagend op volle kracht te functioneren, omdat onze generatoren brandstof nodig hebben. Onze teams in het Tabarre-ziekenhuis behandelden lange tijd alleen mensen in levensgevaar. De prijzen voor openbaar vervoer zijn vervijfvoudigd. Veel mensen kunnen de ziekenhuizen die nog open zijn niet bereiken omdat bussen niet rijden of te duur zijn. Om ook deze patiënten zorg te kunnen bieden, hebben we extra mobiele klinieken opgezet.

 • 2,4
  duizend patiënten per maand in ons traumaziekenhuis in Martissant, Port-au-Prince
 • 1.630
  overlevenden van seksueel geweld bijgestaan
 • 1.316
  internationale en Haïtiaanse hulpverleners

Persoonlijke verhalen

 • In 2020 hebben wij 3.780 consulten op de spoedeisende hulp uitgevoerd.

Revalidatieruimte voor fysiotherapie in het Tabarre-ziekenhuis in Haïti | Artsen zonder Grenzen. © Guillaume Binet/MYOP

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart