Help mee

Met jouw donatie steun je mensen in noodsituaties wereldwijd, zoals mensen die getroffen worden door natuurrampen, geweld en ziekte uitbraken in Haïti.

Doneer nu

Wat is de situatie in Haiti?

De onrust in Haïti wordt veroorzaakt door een reeks aan gebeurtenissen die het land in een economische en politieke crisis hebben achtergelaten.

De situatie nu

Door het escaleren van het geweld is de situatie in Haïti nog onveiliger geworden. Door het zware geweld raken mensen ernstig gewond en is er slecht toegang tot basisvoorzieningen, waaronder medische zorg, water en eten. Gewapende groepen vallen onder andere politiebureaus en andere instituties aan.

Omdat het aantal slachtoffers in een rap tempo toeneemt schalen wij onze hulp op in Port-au-Prince.

2024 Escalatie van het geweld

Het geweld in Haïti blijft toenemen. In Januari 2024 werden ten minste 806 mensen vermoord, verwond of gekidnapt volgens de Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR). In februari 2024 werd aangekondigd dat de verkiezingen worden uitgesteld tot augustus 2025, waardoor het geweld nog verder escaleerde. In begin maart raakten in minder dan een week meer dan 15.000 mensen ontheemd in Port-au-Prince.

2021 Aardbeving

Haïti wordt op 14 augustus 2021 nogmaals getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7.2 op de schaal van richter. Weer verloren duizenden mensen hun leven en werden tientallen duizenden huizen verwoest.

2021 Moord op president Jovenel Moïse

President Jovenel Moïse werd op 7 juli 2021 in zijn huis vermoord. Haïti belandt in een politieke crisis waardoor het geweld enorm toeneemt.

2018 Gewelddadige demonstraties

Als reactie op het gebrek aan vooruitgang en verandering worden gewelddadige demonstraties gehouden.

2010 Aardbeving

Op 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een zware aardbeving met een kracht van 7 op de schaal van richter. De aardbeving ontnam ruim 200.000 mensen het leven en liet miljoenen mensen dakloos achter. Het epicentrum van de aardbeving lag vlak bij de hoofdstad van Haïti: Port au Prince.

Hoe helpt Artsen zonder Grenzen in Haïti

Persoonlijke verhalen