Hulpverlening in Haïti

De aardbeving van 2010 en orkaan Matthew van 2016 brachten massale hulpverlening op gang. De rampen legden ook het grote tekort aan gezondheidszorg bloot, en verergerden de situatie. Wij werken sinds 1991 in het land en hebben vanaf het begin van deze crisissituaties noodhulp geboden. Daarnaast vullen wij gaten in de gezondheidszorg op.

Traumazorg in hoofdstad Port-au-Prince

Ons ziekenhuis in Martissant, een arme buurt, is totaal ingericht op het behandelen van mensen die acuut medische zorg nodig hebben. In de wijk Tabarre hebben wij een groot traumacentrum met 8 chirurgen en 50 verpleegbedden. Ons brandwondencentrum in Port-au-Prince, waar we ook veel kinderen verzorgen, is de enige plek in de hoofdstad waar mensen voor behandeling van brandwonden terechtkunnen. Daarom geven we trainingen aan medisch personeel van andere ziekenhuizen in hoe je mensen met ernstige brandwonden goed behandelt.

Zorg voor verkrachtingsslachtoffers

Hoewel weinig bekend, is seksueel geweld een groot probleem in Haïti. Er is echter maar weinig opvang voor slachtoffers. Daarom hebben wij een speciale kliniek opgezet in de wijk Delmas 33 aan de buitenrand van hoofdstad Port-au-Prince. ‘Pran Men M’, de naam van de kliniek, betekent ‘neem mijn hand’ in het Creools. In de plaats Gonaïves, in de noordelijke Haïtiaanse provincie Artibonite, hebben wij een jeugdcentrum geopend. Seksualiteit en verkrachting zijn grote taboes in het land. In ons centrum kunnen tieners en jongeren (van 13 – 25 jaar) bij ons terecht voor vragen en voorlichting over seksualiteit, voorbehoedsmiddelen en medische zorg. In het ‘Sant Jèn Pran Men M’ (Jeugdcentrum Neem mijn hand in het Creools) werken we samen met een plaatselijke jeugdorganisatie.

Zuidwesten van Haïti

Buiten de steden, in het zuidwesten van het land, bieden we algemene medische zorg. Omdat hier vooral medische zorg voor vrouwen en kinderen tijdens en na de bevalling nodig is, hebben we hier speciale projecten voor opgezet.

 • 2,4
  duizend patiënten per maand in ons traumaziekenhuis in Martissant, Port-au-Prince
 • 1.630
  overlevenden van seksueel geweld bijgestaan
 • 1.316
  internationale en Haïtiaanse hulpverleners

Persoonlijke verhalen

 • In 2020 hebben wij 3.780 consulten op de spoedeisende hulp uitgevoerd.

Revalidatieruimte voor fysiotherapie in het Tabarre-ziekenhuis in Haïti | Artsen zonder Grenzen. © Guillaume Binet/MYOP

Steun onze teams wereldwijd

Icoon malariamug

Met € 16 kunnen wij ACT-combinatiepillenkuren kopen om 25 volwassenen binnen 3 dagen van malaria te genezen.

Icoon non food

Met € 25 kunnen wij een pakket vullen met eerste levensbehoeften voor vluchtelingen, zoals zeep, handdoeken, een emmer en luiers.

Icoon vaccinatie

Met € 75 kunnen wij vaccins kopen om 300 kinderen tegen mazelen in te enten. Mazelen maakt veel slachtoffers onder kinderen.

Icoon water

Met € 5 kunnen wij zo'n 150.000 liter water zuiveren, goed voor 7.500 mensen per dag.

Icoon bevallingskit

Met € 10 kunnen we een kit maken voor een veilige (thuis)bevalling voor 1 moeder en haar baby.

Icoon voeding

Met € 25 kunnen wij speciale, energierijke voeding kopen om 1 ondervoed kind in 5 weken weer op de been te helpen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart