Aanwezige teams direct in actie

Voor de aardbeving van 14 augustus waren onze teams al aanwezig in Haïti. 1260 medewerkers uit het land zelf en nog eens 100 internationale medewerkers werken in verschillende projecten. Zij zijn direct in actie gekomen. ‘Enkele uren na de aardbeving zaten we in een auto naar het getroffen gebied. Toen we niet verder konden over land, vervolgden we de reis met een helikopter,’ vertelt orthopedisch chirurg Xavier Kernizan.

Extra teams gestuurd

Door de aardbeving zijn zeker 36 gezondheidsfaciliteiten beschadigd of vernietigd. Veel ziekenhuizen moesten na de aardbeving hun patiënten evacueren. De faciliteiten die nog steeds functioneren, kampen met een gebrek aan medische apparatuur en medicijnen. We hebben extra teams naar Haïti gestuurd. Van noodhulpcoördinatoren tot traumachirurgen en water- en sanitatie-experts .

Een jongen wordt verzorgd buiten het Les Cayes General Hospital, na de aardbeving met een kracht van 7,2 op 15 augustus 2021 in Haïti.

Steun onze teams wereldwijd

Onze teams van experts werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Help jij onze artsen levens redden?

Steun mensen in nood - Artsen zonder Grenzen

Actief in getroffen provincies

In de provincies Sud, Nippes, Grand'Anse, Tabarre en Turgeau zijn onze teams op dit moment actief. Hier opereren we gewonden, bieden we noodhulp en delen we medische benodigdheden uit.

In Les Cayes, de hoofdstad van de provincie Sud, zijn onze teams direct na de aardbeving begonnen met opereren in het Hôpital Général des Cayes en boden we logistieke ondersteuning. Sinds afgelopen maandag rijden we in het gebied ook rond met een mobiele kliniek. Dit team deelt essentiële non-foodartikelen uit en verzorgt water- en sanitatieactiviteiten. Om er zeker van te zijn dat de ziekenhuizen kunnen blijven functioneren, hebben we tenten en andere medische benodigdheden gedoneerd.

Orthopedisch chirurg Xavier Kernizan aan het werk in de operatiekamer van L'Hopital Saint Antoine in Jeremie. ©Steven Aristil

'Ik voelde de straat beven'

‘Ik was op weg naar het traumacentrum in Tabarre, toen ik de straat plotseling voelde beven,' vertelt orthopedisch chirurg Xavier Kernizan. 'In een chatgroep van Artsen zonder Grenzen zijn we direct begonnen met het organiseren van onze noodhulp. Ik stelde me als orthopedisch chirurg meteen beschikbaar. Enkele uren later waren we onderweg naar de stad Les Cayes.'

Lees het verhaal van Xavier

90 ton noodhulpgoederen onderweg

Afgelopen weekend stuurde het logistieke team van Artsen zonder Grenzen in Brussel twee vrachtvliegtuigen met 80 tot 90 ton aan noodhulpgoederen naar Haïti. Aan boord onder andere tenten, drinkwatersystemen met een capaciteit voor 30.000 mensen en medische benodigdheden voor verzorging van 30.000 patiënten. Bekijk hieronder de video.

Een vrachtvliegtuig wordt gevuld met noodhulpgoederen voor Haïti. ©Julien Dewarichet/MSF

30 jaar aanwezig in Haïti

Artsen zonder Grenzen is al meer dan 30 jaar aanwezig in Haïti. Onze reguliere activiteiten gaan door, ook in het Tabarre-ziekenhuis in Port-au-Prince, waar we zowel ernstig verbrande patiënten als mensen met levensbedreigende verwondingen behandelen. Ook bieden we reproductieve gezondheidszorg in Port-a-Piment in de provincie Sud en behandelen we slachtoffers van seksueel en gendergerelateerd geweld in Port-au-Prince en Gonaïves.