Update: 19 november

Grote ravage

De aardbeving, met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter, heeft een ravage aangericht in het zuidelijke deel van het land. Vooral de provincies Grand ’Anse, Nippes en Sud zijn zwaar getroffen. De aardbeving was nog heviger dan in 2010, toen honderdduizenden mensen zijn omgekomen.

Onze prioriteiten zijn nu vooral om een ​​nauwkeurig beeld te krijgen van de medische situatie en wat er nodig is. Waar we kunnen verlenen we directe zorg en stabiliseren we patiënten. meer hulpverleners en noodhulpgoederen zijn onderweg.
Projectcoördinator Alessandra Giudiceandrea vanuit Haïti

Onze hulp

Met een helikopter is een noodhulpteam direct van de hoofdstad Port-au-Prince naar Grand ‘Anse gevlogen om de eerste gewonden te stabiliseren. Vanuit de hoofdstad vangen we gewonden op in twee traumacentra en zijn we een bloedinzamelingsactie gestart. Verschillende teams van chirurgen en verpleegkundigen versterken ziekenhuizen in het zuiden. Ook proberen we afgelegen gebieden te bereiken om te kijken welke hulp nodig is. Dit is een uitdaging, want veel toegangswegen zijn ernstig beschadigd.

Een jongen wordt verzorgd buiten het Les Cayes General Hospital, na de aardbeving met een kracht van 7,2 op 15 augustus 2021 in Haïti.

Steun onze teams wereldwijd

Onze teams van experts werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Help jij onze artsen levens redden?

Doneer nu!

Wat doen onze teams nog meer?

  • Medische middelen vervoeren. We hebben eerstehulpkits, tenten voor noodklinieken, bloedtransfusie- en gipsmateriaal van Port-au-Prince naar Sud gebracht.
  • Twee chirurgen en een verpleegkundige zijn naar het moeilijk toegankelijke Jérémie afgereisd. Ze zijn intussen aan het werk in het ziekenhuis van St. Antoine. Ook ondersteunen we hen met medisch noodmateriaal.
  • Patiënten opvangen vanuit het zwaar beschadigde ziekenhuis in Port-a-Piment.
  • Patiënten van Les Anglais naar Port-a-Piment en andere locaties brengen. Zowel ziekenhuizen als wegen zijn verwoest, waardoor we de reis met twee verschillende voertuigen moeten afleggen. Het maakt de reis bijzonder complex.

Storm Grace

Na de aardbeving kreeg het gebied te maken met naschokken en aardverschuivingen, die extra schade aan hebben gericht. Van maandagavond tot dinsdagochtend trok storm Grace langs het zuidelijke schiereiland en veroorzaakte extreem zware regenval en overstromingen. Op sommige plaatsen viel 25 centimeter regen. Desastreus voor een gebied waar al zoveel gewonden zijn, en vele gebouwen op instorten staan. Ook door water overdraagbare ziektes als cholera liggen op de loer. Ook heeft de storm bepaalde gebieden ontoegankelijk gemaakt, wat reddingspogingen bemoeilijkt.

Extra noodhulp onderweg

Op dit moment schalen we onze activiteiten op. We vliegen meer medische teams naar Haïti, chirurgen in het bijzonder. Ook breiden we onze noodvoorraden flink uit. Er vertrekken deze week nog twee vrachtvliegtuigen met medisch materiaal vanuit Brussel.

Teams dertig jaar actief in Haiti

Onze teams zijn sinds 1991 werkzaam in Haiti. Vorig jaar hebben we er 3700 mensen behandeld die slachtoffer waren van fysiek geweld en 1630 van seksueel geweld. Onze teams blijven hulp bieden, ondanks toenemend geweld.