Levensgevaarlijk voor zwangere vrouwen

Lassakoorts ontstaat na een besmetting met het lassavirus. Ratten verspreiden het virus door ons voedsel te besmetten met urine of uitwerpselen. Soms besmetten mensen elkaar: dat gebeurt meestal in medische faciliteiten waar niet de juiste maatregelen worden genomen. Voor zwangere vrouwen is lassakoorts levensgevaarlijk: zeker in het derde trimester. De moeder en/of de baby sterft in 80% van de gevallen.

Er is veel angst. Dan helpt het niet als als mensen met maskers, veiligheidsbrillen en laarzen bij je buren naar binnen gaan om het huis te ontsmetten.
Katharina

Voorlichting in kerken, scholen en op markten

Onze gezondheidsvoorlichters informeren mensen over de symptomen van lassakoorts. Soms houden we sessies in kerken, dan weer in scholen of op markten. Het is niet eenvoudig om stigmatisering tegen te gaan. ‘Er is veel angst,’ vertelt Katharina. ‘Dan helpt het niet als mensen met maskers, veiligheidsbrillen en laarzen bij je buren naar binnen gaan om het huis te ontsmetten. We proberen discreet te zijn, maar het steriel maken van een huis is geen discreet proces.’ Onze teams gaan met omwonenden in gesprek: niet alleen om over de ziekte te vertellen, maar ook om iets te doen aan de rattenplaag.

Onze teams vergroten het bewustzijn over lassakoorts door voorlichting te geven aan zoveel mogelijk mensen. © Albert Masias/MSF
Lassakoorts is levensgevaarlijk voor zwangere vrouwen in het derde trimester. © Albert Masias/MSF

Tijdsintensief, maar de moeite waard

‘Hoe langer we praten, hoe beter het gesprek wordt,’ zegt Katharina. ‘Tegen de tijd dat het ontsmetten klaar is, hebben de mensen allerlei ideeën om van de ratten af te komen. Ook hebben ze begrip voor de buren. Dan bieden ze aan om even op de kinderen te passen als de patiënt naar het ziekenhuis moet. Er is geen angst meer.’ Omdat het geven van voorlichting veel tijd inneemt, is er nog veel werk aan de winkel. ‘Ik weet dat ons nog heel veel te doen staat,’ besluit Katharina haar verhaal. ‘Maar als ik dan zie hoe een patiënt geneest en hulp krijgt van zijn buren, dan ben ik echt tevreden.’

nigeria lassakoorts
Nadat lassakoorts is vastgesteld, wordt het huis van de patiënt ontsmet. © Albert Masias/MSF