Mensonwaardige opvangcentra

Het is de bedoeling dat mensen op afgelegen locaties worden gehuisvest in zeecontainers, omgeven door prikkeldraad, met een gecontroleerde in- en uitgang. Op Samos wordt momenteel de laatste hand gelegd aan een nieuw MPRIC-opvangcentrum. Op een afgelegen en onbeschutte locatie. Op 4 andere eilanden wordt ook aan dergelijke centra gewerkt.

Rapport: ‘Constructing Crisis at Europe’s Borders’

Lees het nieuwe rapport ‘Constructing Crisis at Europe's Borders’. Hierin maken we de balans op van vijf jaar medische noodhulp op de Griekse eilanden. De analyse is gebaseerd op documentatie en medische gegevens van onze projecten op Lesbos, Samos en Chios, evenals getuigenissen van patiënten en personeel.

Het kamp kan tot 3.000 mensen opvangen. 900 daarvan zijn detentieplekken voor mensen die worden teruggestuurd naar Turkije.©Evgenia Chorou/MSF
Een nieuw MPRIC-opvangcentrum op Samos. De plek wordt beschreven als een openlucht gevangenis. ©Dora Vangi

Toename lichamelijke en geestelijke klachten

Deze mensonterende plekken stellen kwetsbare mensen bloot aan gevaar en zorgen in toenemende mate voor lichamelijke en geestelijke gezondheidsklachten. Onze teams roepen de Europese Commissie, de EU-lidstaten en Griekenland daarom op om de bouw hiervan te stoppen en een einde te maken aan dit schadelijke beleid.

Meer dan 180 patiënten hebben zichzelf verwond of een poging gedaan tot zelfdoding. Twee derde van hen was kind, waarvan de jongste zes jaar.

Zelfverwonding en suïcidepogingen

Het rapport laat zien hoe het EU-migratiebeleid de gezondheid, het welzijn en de veiligheid van mensen die vastzitten op de Griekse eilanden in gevaar brengt. In 2019 en 2020 hebben onze teams op Chios, Lesbos en Samos 1369 patiënten met psychische klachten behandeld.

Veel van hen hadden ernstige psychische klachten, zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS) en depressie. Meer dan 180 patiënten hebben zichzelf verwond of een poging gedaan tot zelfdoding. Twee derde van hen was kind, waarvan de jongste zes jaar.

Jaber (37) en zijn vrouw (21) zijn gevlucht uit Syrië. Zij was toen hoogzwanger. Hun zoon (1) is onderweg geboren. ©Evgenia Chorou/MSF
Mohamed (31) uit Idlib, Syrië. Woont al sinds oktober 2019 in een kamp op Samos. ©Evgenia Chorou/MSF
Onze teams roepen de Europese Commissie, de EU-lidstaten en Griekenland daarom op om de bouw van MPRIC-opvangcentra te stoppen en een einde te maken aan dit schadelijke beleid.

Medeleven en gezond verstand

‘Al meer dan vijf jaar wordt er een EU-beleid gevoerd om mensen in bedwang te houden en asielaanvragen te verwerken in zogenoemde hotspots. Dit heeft tot een ongekende crisis en enorm menselijk lijden geleid’, zegt humanitair adviseur Reem Mussa, een van de auteurs van het rapport. ‘Dit hotspot-systeem is niet alleen ontworpen om asielaanvragen te verwerken, maar ook om anderen af te schrikken die veiligheid zoeken in Europa. Maar het is nog niet te laat voor medeleven en gezond verstand.

De mensen moeten toegang krijgen tot medische hulp, bescherming en zo snel mogelijk herplaatst worden naar veilige opvangplekken.

De EU moet stoppen met inperkingsbeleid

De EU en haar lidstaten moeten een einde maken aan het huidige inperkingsbeleid ten aanzien van vluchtelingen die aankomen in Europa. Deze mensen moeten toegang krijgen tot medische hulp, bescherming en zo snel mogelijk herplaatst worden naar veilige opvangplekken, zodat de integratie in gemeenschappen in heel Europa goed kan verlopen.’