Medische en psychologische hulp op Lesbos en Samos
Onze teams geven medische zorg in klinieken in Athene en op de Griekse eilanden Lesbos en Samos. Op Lesbos bieden onze teams medische en psychische hulp in onze bestaande kliniek bij het voormalige kamp Moria op Lesbos. Bijna 10.000 vluchtelingen, asielzoekers en migranten zijn na de brand – soms tegen hun wil - naar een nieuw kamp overgebracht. Dit kamp bevindt zich deels op een strand, in de volle, koude wind van de zee. Onze teams halen patiënten uit het nieuwe kamp op voor hulp in onze kliniek. Ze worden na behandeling ook weer teruggebracht. Slachtoffers van geweld met ernstige psychische problemen krijgen hulp in onze kliniek in de hoofdstad Mytilini.
Onze teams op Samos werken net buiten kamp Vathy waar 4.300 mensen wonen op een plek die berekend is voor maximaal 650 vluchtelingen. Hier bieden ze medische zorg rondom zwangerschap en psychische zorg in 2 klinieken. Ook gaat het voorlichtingsteam het kamp in om mensen te vertellen hoe ze besmettingen met onder andere corona kunnen voorkomen en hen te laten weten dat ze bij onze klinieken terechtkunnen voor hulp. Ook zorgen onze teams elke dag voor 100.000 liter water voor inwoners van het kamp en hebben ze toiletten gebouwd. Daarnaast helpen we mensen bij hun afspraken in het lokale ziekenhuis, zoals met vertaling.
Hulp aan vluchtelingen in Athene
In Athene bieden onze teams hulp aan vluchtelingen, asielzoekers en migranten in twee klinieken. In de eerste kliniek kunnen mensen terecht voor een behandeling voor ziekten en zwangerschapsbegeleiding. Maar ook voor psychische ondersteuning, maatschappelijke en juridische hulp en medicijnen. In onze andere kliniek vangen ze slachtoffers van martelingen of andersoortig grof geweld op. Hier werken onze teams samen met twee andere organisaties. Hierdoor kunnen mensen er allerlei soorten hulp krijgen: van medische en psychische hulp, fysiotherapie, tot maatschappelijke en juridische bijstand.
Structurele noodsituatie
Anno 2020 signaleren onze teams een structurele noodsituatie. Zowel fysiek als mentaal. De wanhoop is enorm. De mensen in de kampen hebben vaak traumatische ervaringen meegemaakt, zoals martelingen. Ook is er veel onzekerheid over de toekomst. Hier komt ook nog eens de dreiging van de coronapandemie bij. Zorgelijk is vooral de situatie van veel kinderen. Onze teams in Lesbos behandelen kinderen die hun jeugd hebben verloren, die niet meer spelen, niet meer praten en in sommige gevallen zelfs zijn gestopt met eten. Het aantal zelfmoordpogingen neemt toe, zelfs onder kinderen van nog geen 10 jaar. Vanuit onze kinderkliniek verlenen onze teams psychische zorg aan deze kinderen.
-
18Kmensen op 5 Griekse eilanden
-
46,6Kmedische consulten in onze klinieken in 2019
-
390slachtoffers van martelingen behandeld
Bekijk kamp Moria door de jaren heen:
Van 2015 tot nu
-
© Georgios Makkas/Panos Pictures Mohammed, Tarik, Ahmed en Abbas uit Latakiyah, Syrië waar de oorlog volop woedt, zijn net aangekomen op Lesbos. Hun boot, waarin ook gezinnen met kleine kinderen zaten, kapseisde. Ze werden gered door de kustwacht en vervolgens naar kamp Moria gebracht. In hun natte kleding gingen ze op zoek naar een onderkomen. Overal staan vuilnishopen en poelen vuil water. ‘Vanuit de boot dacht ik “Wat een mooi eiland.” Maar dit kamp is vreselijk.’ Onze teams verlenen vanaf juli 2015 medische noodhulp op Lesbos.
© Georgios Makkas/Panos Pictures 01 / 15Juli 2015
Mohammed, Tarik, Ahmed en Abbas uit Latakiyah, Syrië waar de oorlog volop woedt, zijn net aangekomen op Lesbos. Hun boot, waarin ook gezinnen met kleine kinderen zaten, kapseisde. Ze werden gered door de kustwacht en vervolgens naar kamp Moria gebracht. In hun natte kleding gingen ze op zoek naar een onderkomen. Overal staan vuilnishopen en poelen vuil water. ‘Vanuit de boot dacht ik “Wat een mooi eiland.” Maar dit kamp is vreselijk.’ Onze teams verlenen vanaf juli 2015 medische noodhulp op Lesbos.
-
© Georgios Makkas/Panos Pictures Onze teams zien op Lesbos een groot groeiend aantal vluchtelingen aankomen. In de haven bieden ze hulp in een camper die is ingericht als mobiele kliniek. Er is een tekort aan water, onderdak, hygiënische voorzieningen en voedsel. Doordat de registratie niet snel genoeg gaat gezien de vele vluchtelingen die aankomen, kunnen mensen niet doorreizen. Dit leidt tot spanningen. In een poging om dit op te lossen, worden extra veerboten ingezet om mensen van het eiland af te halen. Onze teams waarschuwen dat dit opnieuw kan gebeuren als er niet groots wordt opgeschaald.
© Georgios Makkas/Panos Pictures 02 / 15September 2015
Onze teams zien op Lesbos een groot groeiend aantal vluchtelingen aankomen. In de haven bieden ze hulp in een camper die is ingericht als mobiele kliniek. Er is een tekort aan water, onderdak, hygiënische voorzieningen en voedsel. Doordat de registratie niet snel genoeg gaat gezien de vele vluchtelingen die aankomen, kunnen mensen niet doorreizen. Dit leidt tot spanningen. In een poging om dit op te lossen, worden extra veerboten ingezet om mensen van het eiland af te halen. Onze teams waarschuwen dat dit opnieuw kan gebeuren als er niet groots wordt opgeschaald.
-
© Alessandro Penso/MAPS Ruim duizend mensen wachten in de stromende regen bij het registratiepunt in Moria, zonder enige vorm van beschutting en zonder eten of water. ‘We hebben zwangere vrouwen en kinderen dagenlang in de rij zien staan, voeten in de modder, doorweekt vanwege de regen,’ zegt projectcoördinator Yves Wailly. In één dag alleen al hebben onze teams 53 mensen behandeld, waarbij 7 mensen symptomen van onderkoeling en uitputting vertonen.
© Alessandro Penso/MAPS 03 / 15Oktober 2015
Ruim duizend mensen wachten in de stromende regen bij het registratiepunt in Moria, zonder enige vorm van beschutting en zonder eten of water. ‘We hebben zwangere vrouwen en kinderen dagenlang in de rij zien staan, voeten in de modder, doorweekt vanwege de regen,’ zegt projectcoördinator Yves Wailly. In één dag alleen al hebben onze teams 53 mensen behandeld, waarbij 7 mensen symptomen van onderkoeling en uitputting vertonen.
-
© Aurelie Baumel/MSF Samos is het tweede eiland, na Lesbos, waar de meeste vluchtelingen vanuit Turkije aankomen. Onze teams werken er sinds oktober 2015 en bieden medische hulp als mensen aankomen en in de havenstad Vathy. In de haven leven vooral Syrische vluchtelingen, anderen worden opgevangen in een kamp in de stad zelf. Het moeilijkste na de oversteek is de lading papieren die ze moeten invullen, en dat ze moeten wachten zonder iets nuttigs te kunnen doen, zegt een van de vluchtelingen.
© Aurelie Baumel/MSF 04 / 15November 2015
Samos is het tweede eiland, na Lesbos, waar de meeste vluchtelingen vanuit Turkije aankomen. Onze teams werken er sinds oktober 2015 en bieden medische hulp als mensen aankomen en in de havenstad Vathy. In de haven leven vooral Syrische vluchtelingen, anderen worden opgevangen in een kamp in de stad zelf. Het moeilijkste na de oversteek is de lading papieren die ze moeten invullen, en dat ze moeten wachten zonder iets nuttigs te kunnen doen, zegt een van de vluchtelingen.
-
© Mohammad Ghannam/MSF Op 18 maart 2016 sluit de Europese Unie een migratiedeal met Turkije. Registratiecentra op de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Leros en Samos worden omgebouwd tot afgesloten detentiecentra met dubbele metalen hekken en prikkeldraad. Zij worden gerund door het Griekse leger en de politie. In het detentiecentrum op Samos, oorspronkelijk opgericht als registratiecentrum, worden ruim 700 asielzoekers, waaronder vele vrouwen en kinderen, vastgehouden.
© Mohammad Ghannam/MSF 05 / 15Maart 2016
Op 18 maart 2016 sluit de Europese Unie een migratiedeal met Turkije. Registratiecentra op de Griekse eilanden Lesbos, Chios, Leros en Samos worden omgebouwd tot afgesloten detentiecentra met dubbele metalen hekken en prikkeldraad. Zij worden gerund door het Griekse leger en de politie. In het detentiecentrum op Samos, oorspronkelijk opgericht als registratiecentrum, worden ruim 700 asielzoekers, waaronder vele vrouwen en kinderen, vastgehouden.
-
© Ihab Abassi/MSF Een ijskoude winter heerst door heel Europa. In kamp Moria is het extreem koud, modderig en nat. Veel tenten zijn bezweken door het gewicht van de sneeuw en de kracht van regenbuien. Het kamp is moeilijk begaanbaar.
© Ihab Abassi/MSF 06 / 15Januari 2017
Een ijskoude winter heerst door heel Europa. In kamp Moria is het extreem koud, modderig en nat. Veel tenten zijn bezweken door het gewicht van de sneeuw en de kracht van regenbuien. Het kamp is moeilijk begaanbaar.
-
© Robin Hammond Onze teams brengen een rapport uit waarin we stellen dat de situatie op de Griekse eilanden tot grote psychische problemen leiden voor de mensen. ‘Mijn dochter is vijf jaar oud. Ze praat nauwelijks meer. Mijn man kan niet slapen. Ik tob ’s nachts: wat gaat er met ons gebeuren? Wat hadden we anders moeten doen? Soms schud ik over mijn hele lijf. De stress, de angst, het verdriet. Het is teveel…’vertelt een vrouw (30) uit Afghanistan aan onze psycholoog op Lesbos. Het is ons vierde rapport over de situatie van de mensen op de Griekse eilanden in twee jaar tijd.
© Robin Hammond 07 / 15Oktober 2017
Onze teams brengen een rapport uit waarin we stellen dat de situatie op de Griekse eilanden tot grote psychische problemen leiden voor de mensen. ‘Mijn dochter is vijf jaar oud. Ze praat nauwelijks meer. Mijn man kan niet slapen. Ik tob ’s nachts: wat gaat er met ons gebeuren? Wat hadden we anders moeten doen? Soms schud ik over mijn hele lijf. De stress, de angst, het verdriet. Het is teveel…’vertelt een vrouw (30) uit Afghanistan aan onze psycholoog op Lesbos. Het is ons vierde rapport over de situatie van de mensen op de Griekse eilanden in twee jaar tijd.
-
© MSF Voor de tweede winter op rij zitten duizenden mannen, vrouwen en kinderen vast in ellendige omstandigheden. ‘In Lesbos zitten gezinnen die pas zijn aangekomen uit landen als Syrië, Afghanistan en Irak samengepakt in kleine zomertenten, in de regen en kou. Ze kunnen zich met moeite warm en droog houden,’ aldus projectcoördinator Aria Danika. Ook mentaal gaat het slecht met mensen: ‘Elke dag behandelen we 10 patiënten met acute psychische problemen, onder wie heel wat mensen die een zelfmoordpoging achter de rug hebben of zichzelf hebben verminkt.’ Alle kampen op de Griekse eilanden zitten permanent overvol.
© MSF 08 / 15December 2017
Voor de tweede winter op rij zitten duizenden mannen, vrouwen en kinderen vast in ellendige omstandigheden. ‘In Lesbos zitten gezinnen die pas zijn aangekomen uit landen als Syrië, Afghanistan en Irak samengepakt in kleine zomertenten, in de regen en kou. Ze kunnen zich met moeite warm en droog houden,’ aldus projectcoördinator Aria Danika. Ook mentaal gaat het slecht met mensen: ‘Elke dag behandelen we 10 patiënten met acute psychische problemen, onder wie heel wat mensen die een zelfmoordpoging achter de rug hebben of zichzelf hebben verminkt.’ Alle kampen op de Griekse eilanden zitten permanent overvol.
-
Fatima’s vader heeft zijn dochter net binnengedragen in onze kinderkliniek op Lesbos, tegenover het Moria-kamp. © Anna Pantelia/MSF Het aantal mensen op de eilanden is sinds 2016 niet meer zo hoog geweest: 30.000 mensen. Ruim 2.500 mensen moeten met voorrang overgebracht worden omdat ze in kwetsbare toestand verkeren. De Afghaanse Fatima (9) is er één van. ’s Nachts huilt ze vaak, vertelt haar vader. Ze kan niet lopen sinds ze gewond raakte, haar vader draagt haar overal naartoe. ‘Het was 2015, Fatima was buiten en de kracht van de explosie wierp haar naar de andere kant van de straat. Haar broertje van 4 overleed.’
Fatima’s vader heeft zijn dochter net binnengedragen in onze kinderkliniek op Lesbos, tegenover het Moria-kamp. © Anna Pantelia/MSF 09 / 15September 2019
Het aantal mensen op de eilanden is sinds 2016 niet meer zo hoog geweest: 30.000 mensen. Ruim 2.500 mensen moeten met voorrang overgebracht worden omdat ze in kwetsbare toestand verkeren. De Afghaanse Fatima (9) is er één van. ’s Nachts huilt ze vaak, vertelt haar vader. Ze kan niet lopen sinds ze gewond raakte, haar vader draagt haar overal naartoe. ‘Het was 2015, Fatima was buiten en de kracht van de explosie wierp haar naar de andere kant van de straat. Haar broertje van 4 overleed.’
-
10 / 15
Oktober 2019
Er zijn zo’n 5.000 kinderen in kamp Moria, ongeveer de helft van alle inwoners. Waarvan 747 minderjarigen zonder volwassene die voor hen zorgt. ‘Kinderen hebben nachtmerries. Ze durven niet uit hun tenten te komen en trekken zich terug van het leven in het kamp. Er zijn kinderen die niet meer praten. Om blijvende psychologische schade te voorkomen, moeten deze kinderen onmiddellijk uit het Moria-kamp, van Lesbos af, worden weggehaald,’ zegt Katrin Brubakk, teamleider psychologische hulp.
-
De Afghaanse Mohammed (3) lijdt aan een hersenaandoening. Hij heeft constante hoofdpijn en praat nauwelijks. Moria kamp, Lesbos. © Anna Pantelia/MSF We maken ons ernstige zorgen om tientallen kinderen in kamp Moria op Lesbos met chronische en levensbedreigende ziektes. Ziektes als diabetes, astma, autisme, hartproblemen en epilepsie. De Griekse overheid is op de hoogte van hun situatie, maar ontzegt hen desondanks de mogelijkheid specialistische zorg te krijgen. We roepen Griekenland op de kinderen met spoed naar het Griekse vasteland, of naar andere lidstaten van de Europese Unie, over te brengen.
De Afghaanse Mohammed (3) lijdt aan een hersenaandoening. Hij heeft constante hoofdpijn en praat nauwelijks. Moria kamp, Lesbos. © Anna Pantelia/MSF 11 / 15Februari 2020
We maken ons ernstige zorgen om tientallen kinderen in kamp Moria op Lesbos met chronische en levensbedreigende ziektes. Ziektes als diabetes, astma, autisme, hartproblemen en epilepsie. De Griekse overheid is op de hoogte van hun situatie, maar ontzegt hen desondanks de mogelijkheid specialistische zorg te krijgen. We roepen Griekenland op de kinderen met spoed naar het Griekse vasteland, of naar andere lidstaten van de Europese Unie, over te brengen.
-
Kinderen bij hun tent in Olive Grove, een geïmproviseerd kamp naast kamp Moria op Lesbos. © Anna Pantelia/MSF Een eerste inwoner van het Griekse eiland Lesbos is besmet met het coronavirus. Er bevinden zich op het eiland op dit moment ruim 20.000 mensen in het overbevolkte kamp Moria. 40% van hen is kind. We maken ons zeer grote zorgen over wat er gebeurt als het virus het overvolle Moria bereikt. Moria wordt hermetisch afgesloten. Vanaf half maart mogen er nauwelijks meer mensen het kamp uit.
Kinderen bij hun tent in Olive Grove, een geïmproviseerd kamp naast kamp Moria op Lesbos. © Anna Pantelia/MSF 12 / 15Maart 2020
Een eerste inwoner van het Griekse eiland Lesbos is besmet met het coronavirus. Er bevinden zich op het eiland op dit moment ruim 20.000 mensen in het overbevolkte kamp Moria. 40% van hen is kind. We maken ons zeer grote zorgen over wat er gebeurt als het virus het overvolle Moria bereikt. Moria wordt hermetisch afgesloten. Vanaf half maart mogen er nauwelijks meer mensen het kamp uit.
-
Een medewerker werkt in volledig beschermende kleding in onze kliniek in kamp Moria ©Anna Pantelia/MSF Mensen zitten nu al sinds maart 2020 opgesloten in het kamp. Ondanks het feit dat de lockdown vanwege corona (COVID-19) voor iedereen in Griekenland is opgeheven, zitten de mensen in kamp Moria nog steeds opgesloten onder vreselijke omstandigheden. Waarom? Dat is onduidelijk. Er zijn nul mensen besmet met het coronavirus (COVID-19) en toch blijft de lockdown in het kamp van kracht. Zwangere vrouwen, getraumatiseerde kinderen en slachtoffers van martelingen zitten nog steeds vast in het kamp. Dit heeft een negatieve impact op hun gezondheid en geestelijk welzijn. De spanningen in het kamp lopen op.
Een medewerker werkt in volledig beschermende kleding in onze kliniek in kamp Moria ©Anna Pantelia/MSF 13 / 15Juli 2020
Mensen zitten nu al sinds maart 2020 opgesloten in het kamp. Ondanks het feit dat de lockdown vanwege corona (COVID-19) voor iedereen in Griekenland is opgeheven, zitten de mensen in kamp Moria nog steeds opgesloten onder vreselijke omstandigheden. Waarom? Dat is onduidelijk. Er zijn nul mensen besmet met het coronavirus (COVID-19) en toch blijft de lockdown in het kamp van kracht. Zwangere vrouwen, getraumatiseerde kinderen en slachtoffers van martelingen zitten nog steeds vast in het kamp. Dit heeft een negatieve impact op hun gezondheid en geestelijk welzijn. De spanningen in het kamp lopen op.
-
Een medewerker in beschermende kleding voert een COVID-19 test uit bij een patiënt. © Enri Canaj/Magnum Photos Het door onze teams opgezette COVID-19 isolatiecentrum op het Griekse eiland Lesbos, is onder dwang van de lokale Griekse autoriteiten gesloten. ‘Het is verbazingwekkend dat lokale autoriteiten ons belemmeren terwijl we kwetsbare mensen proberen te beschermen,’ zegt Stephan Oberreit, onze projectcoördinator in Griekenland.
Een medewerker in beschermende kleding voert een COVID-19 test uit bij een patiënt. © Enri Canaj/Magnum Photos 14 / 15Augustus 2020
Het door onze teams opgezette COVID-19 isolatiecentrum op het Griekse eiland Lesbos, is onder dwang van de lokale Griekse autoriteiten gesloten. ‘Het is verbazingwekkend dat lokale autoriteiten ons belemmeren terwijl we kwetsbare mensen proberen te beschermen,’ zegt Stephan Oberreit, onze projectcoördinator in Griekenland.
-
Ons team heeft gezien hoe de brand in kamp Moria, Lesbos, de hele nacht woedde in de nacht van 8 op 9 september. © MSF In de nachten van 8 en 9 september breken meerdere branden uit in kamp Moria. De week ervoor is corona (COVID-19) hier voor het eerst uitgebroken. Het hele kamp, en het gebied eromheen is afgebrand. ‘We zagen hoe het vuur zich over Moria verspreidde. En hoe de brand de hele nacht woedde. Alles stond in vuur en vlam. Mensen renden massaal alle kanten uit om van het inferno weg te komen. Bange kinderen, ouders totaal in shock. We zijn druk bezig om de mensen te helpen,’ vertelt Marco Sandrone, van ons team op Lesbos.
Ons team heeft gezien hoe de brand in kamp Moria, Lesbos, de hele nacht woedde in de nacht van 8 op 9 september. © MSF 15 / 15September 2020
In de nachten van 8 en 9 september breken meerdere branden uit in kamp Moria. De week ervoor is corona (COVID-19) hier voor het eerst uitgebroken. Het hele kamp, en het gebied eromheen is afgebrand. ‘We zagen hoe het vuur zich over Moria verspreidde. En hoe de brand de hele nacht woedde. Alles stond in vuur en vlam. Mensen renden massaal alle kanten uit om van het inferno weg te komen. Bange kinderen, ouders totaal in shock. We zijn druk bezig om de mensen te helpen,’ vertelt Marco Sandrone, van ons team op Lesbos.
Persoonlijke verhalen
-
‘Ons huis werd gebombardeerd. Mijn dochter en haar man kwamen om. De oorlog heeft ons leven verwoest.'
Oumaima (52), Syrische vluchteling -
We vroegen drie vrouwen uit vluchtelingenkampen op Lesbos en Samos wat hun wensen zijn voor het nieuwe jaar. Hun perspectief is beperkt, maar toch blijven ze hopen op een betere toekomst. Voor henzelf en voor de kinderen om hen heen.
-
'Een paar weken geleden sprak ik moeders van kinderen met complexe en chronische ziekten. Diabetes, hersenletsel en hartziekten.’ Anna, zelf Grieks, schrijft over kamp Moria op Lesbos.
Anna Pantelia, Hulpverlener -
'Beste Mark Rutte en staatssecretaris Broekers-Knol, ik ben net terug van de Griekse eilanden en ben geschokt door wat ik daar zag, en wat ik van onze teams daar hoorde.'
Christos Christou, Internationaal voorzitter Artsen zonder Grenzen -
Elke ochtend verzamelen zich tientallen mensen met hun kinderen voor onze kinderkliniek bij het Moria-kamp op het Griekse eiland Lesbos. Ze komen ook voor psychologische hulp. Want de kinderen hier kampen met gevoelens waar zij geen weg mee weten.
Katrin Brubakk, teamleider psychologische hulp -
“Moria no good!” Het is een standaard uitroep die ik elke dag wel een keer te horen krijg wanneer ik met mijn team het kamp in ga. En ze hebben gelijk, de situatie in Moria is verschrikkelijk.
Nicolien Kegels, coördinator gezondheidsvoorlichting -
Ik heb nog nooit zoveel mensen zien lijden aan ernstige geestelijke gezondheidsproblemen, zoals nu op Lesbos. De overgrote meerderheid van de mensen die ik zie, hebben zelfmoordgedachten en zijn in de war.
Alessandro Barberio, klinisch psychiater -
Nachtmerries, bedplassen en andere signalen van trauma 's en stress. Myriam werkt samen met onze psycholoog met kinderen tussen de 8 en 17 jaar. ‘Zij zijn de oorlog ontvlucht en de zee overgestoken. Nu zijn ze in Moria, een overbevolkt, onveilig en onhygiënisch kamp.
Myriam Abdel Basit, cultureel bemiddelaar -
‘Iedere dag behandelen we een groot aantal aandoeningen die met de slechte hygiëne te maken hebben, zoals braken en diarree, huidaandoeningen en andere infectieziekten’, zegt onze medisch coördinator Declan Barry in Griekenland.
Declan Barry, medisch coördinator

De impact van corona (COVID-19) op onze hulpprojecten
Bekijk het laatste nieuws in ons overzicht-
In Griekenland hebben we 7.470 individuele consulten voor psychosociale zorg gegeven in 2019.

Steun onze teams wereldwijd
Ga mee op missie!
