Investeren in humane opvangplekken

Kara Tepe biedt sinds 2015 ruimte aan zo’n 1200 mensen. De afgelopen jaren werd het kamp door de lokale autoriteiten beheerd. Het kamp groeide uit tot een plek waar families met kinderen en kwetsbare mensen onder relatief goede omstandigheden woonden.

De afgelopen jaren verwezen onze teams kwetsbare patiënten juist door naar Kara Tepe. Dit vanwege de voorzieningen en bescherming die het kamp boden. Bewoners sliepen in containers op degelijke bedden. Ze hadden de beschikking over elektriciteit, verwarming en schoon drinkwater. Ook werden er recreatieve, educatieve en integratie-activiteiten georganiseerd.

Mensonterende omstandigheden

In tegenstelling tot Kara Tepe staat kamp Moria bekend om haar mensonterende omstandigheden. Nadat kamp Moria afgelopen september volledig afbrandde, werd een nieuw Moria uit de grond gestampt. Mensen slapen in dunne tenten of op de grond. Voorzieningen als water, toiletten en douches zijn nauwelijks voorhanden.

Families en kinderen met mentale problemen

Families en kinderen met mentale problemen en ernstige handicaps worden nu naar Moria overgeplaatst. Maar voor veel mensen is dit kamp niet veilig. De kans is groot dat de mensen met psychische klachten een terugval krijgen.

Nieuw kamp naast afvalbegraafplaats

Ondertussen wordt een nieuw kamp gebouwd op een afgelegen en geïsoleerde plek op het eiland, naast een afvalbegraafplaats. Dit nieuwe kamp zal naar verluidt ruimte aan ongeveer 3000 mensen bieden en zal worden afgesloten met een dubbel militair hekwerk en geavanceerde beveiligingssystemen. Onze teams blijven patiënten ondersteunen waar nodig tot betere en meer humane oplossingen worden gevonden.