Geefvoorbeelden emergency appeal coronavirus (COVID-19)

Help mee in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19)

Corona (COVID-19) is onze grootste noodhulpoperatie ooit. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Draag jij ook bij?
Doneer nu!

Ziekenhuis

Samen met de lokale autoriteiten en andere organisaties bereiden we ons voor op een toename van het aantal coronapatiënten. We zijn daarbij vooral actief in het ziekenhuis van de plaats Hassakeh en in het kamp Al Hol. In dat kamp verblijven nu zo’n 65.000 mensen in overbevolkte omstandigheden. 94 procent van hen zijn vrouwen en kinderen. Ze hebben nauwelijks medische zorg of schoon drinkwater en mogen het kamp niet uit.

Wat doen we tegen COVID-19 in Noordoost-Syrië?

Ziekenhuis Hassakeh:

  • Inrichten isolatie-afdeling met 48 bedden
  • Trainen staf in o.a. triage, behandelen coronapatiënten en in gebruik beschermingsmiddelen

Kamp Al Hol:

  • Voorlichting en hygiëne-pakketten voor de meest kwetsbaren
  • Ombouw voedingskliniek tot coronakliniek, om snel patiënten op te kunnen vangen
Consult mobiele klinieken kamp Syrië.
Consult in een van onze mobiele klinieken in een kamp in het noorden van Syrië.

Tests

Het duurde twee weken voordat COVID-19 bij de eerste patiënt in Noordoost-Syrië werd bevestigd. De patiënt was toen al overleden. De tests kunnen alleen gedaan worden in de hoofdstad Damascus en daardoor duurt het lang voordat resultaten binnenkomen. ‘Dat maakt het bijna onmogelijk om te volgen hoe de ziekte zich hier in een vroeg stadium, de belangrijkste fase, verspreidt’, zegt onze medisch noodhulpmanager Crystal van Leeuwen. ‘We maken ons ook grote zorgen over het gebrek aan beschermingsmiddelen. Er is veel meer hulp nodig van medische en humanitaire organisaties en donoren.’

Medewerking hard nodig

Tegelijkertijd is het erg moeilijk om hulpgoederen en medewerkers via Noordwest-Irak (Iraaks Koerdistan) naar het gebied aan te voeren. ‘We respecteren de coronamaatregelen van de autoriteiten in Iraaks Koerdistan’, zegt Will Turner. ‘Maar we hebben uitzondering en medewerking hard nodig, ook van de regionale autoriteiten in Noordoost-Syrië. Veel van onze hulp kan alleen zo naar dit gebied.’

Gezondheidszorg ingestort

Na negen jaar van oorlog is de gezondheidszorg in Noordoost-Syrië ingestort. De voorzieningen die nog open zijn, konden al nauwelijks de zorg bieden die vóór de coronapandemie nodig was. Mensen met chronische aandoeningen en een slechte weerstand zijn nu nog kwetsbaarder. De paar nog werkende klinieken zullen snel overbelast raken bij een toevloed van coronapatiënten.

We doen dit. Samen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

We doen dit. Samen.