Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Julien Delozanne

Landencoördinator Syrië

Update 6 maart: Rusland en Turkije hebben een staakt-het-vuren afgesproken voor de Syrische provincie Idlib. De wapenstilstand is middernacht lokale tijd ingaan.

Frontlinie schuift op

Op het moment van schrijven ligt het front op sommige plekken maar tien kilometer van de mensen verwijderd. ‘De provincie is een soort openluchtgevangenis. In het zuiden vecht het Syrische leger tegen de rebellen. In het noorden loop je tegen de gesloten Turkse grens aan’, vertelt Julien.

Overbevolkte kampen

In de al overbevolkte kampen in het noorden van Idlib is er bijna geen onderdak voor het toenemende aantal vluchtelingen. Mensen bouwen noodgedwongen hun eigen tent met beschikbaar materiaal of slapen in de buitenlucht. Ook deze mensen bieden we hulp. We delen essentiële items uit zoals dekens, schoon drinkwater en kleding.

Breiden onze hulp uit

Daarnaast breiden we onze hulp aan klinieken en ziekenhuizen in de buurt van de frontlinie uit. We voorzien ze bijvoorbeeld van eerste-hulppakketten en operatiekits. Zo voorkomen we dat mensen die dringend medische zorg nodig hebben onnodig ver moeten reizen.

Onze hulp in Syrië

Niet alleen aan de frontlinie in Idlib, maar op meerdere plekken in Syrië ondersteunen we ziekenhuizen en klinieken. Mensen in afgelegen gebieden bieden we zorg vanuit mobiele klinieken. Ook hebben onze teams een gespecialiseerd brandwondencentrum opgezet. Daarnaast helpen we bij verschillende water-en-sanitatie gerelateerde activiteiten, bieden we psychologische hulp en doen we aan gezondheidsvoorlichting.

Volgen crisis op de voet

Ondanks dat de situatie in Idlib steeds onveiliger wordt, blijven onze teams zich inzetten voor de mensen in Idlib. Met beperkte middelen bieden onze teams het hoofd aan de grote uitdagingen in Syrië. De komende weken blijven we de crisis volgen en publiceren we regelmatig nieuwe verhalen en artikelen waarin we de ontwikkelingen in het conflict en onze acties zullen delen.

Update: bombardementen scholen

Onze teams krijgen verschrikkelijke berichten vanuit door ons gesteunde ziekenhuizen in Syrië: scholen ten noorden van Idlib-stad, waar families schuilen, zouden zijn gebombardeerd. De ziekenhuizen die wij in de buurt van Idlib-stad steunen, melden nu meer dan 25 doden en ruim 80 gewonden. Er worden op dit moment ruim 25 levensreddende operaties uitgevoerd door de artsen daar. De gedachten van iedereen bij Artsen zonder Grenzen gaan uit naar de families en vrienden van de slachtoffers in Idlib. We leven ook mee met onze medische collega's, die een lange en zware nacht voor de boeg hebben.

Volg ons laatste nieuws over Idlib en Syrië op Twitter

Artsen zonder grenzen in Idlib, Syrië

Dringend hulp nodig voor Idlib

Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht geslagen in Idlib. Sommigen zijn gevlucht met niets anders dan de kleren die ze aanhebben, voor bombardementen die ze niet zagen aankomen. Zij hebben dringend hulp nodig. Onze teams zorgen voor schoon drinkwater en delen dekens, winterkleding en hygiënekits uit. Help je mee?

Doneer nu