Het conflict heeft al ongekend veel lijden veroorzaakt. Zo ook voor Salem* en zijn familie die het geweld maar moeilijk kunnen ontvluchten. ‘We komen uit Darfur, maar door het geweld en de crisis daar zijn we naar Khartoum gevlucht. De oorlog volgde ons daar heen dus gingen we naar Wad Madani, maar daar geldt hetzelfde verhaal.’ Salem en zijn familie worden nu, net als vele anderen, opgevangen in Gedaref waar onze teams hulp verlenen.

Al Bakri Taher Malik - MSF
Al Bakri Al Taher Malik. © Fais Abubakr

Al Bakri Al Taher Malik heeft de catastrofale gevolgen van de conflicten van dichtbij meegemaakt. Hij raakte tot tweemaal toe gewond door het geweld. ‘Deze oorlog heeft voor niets anders dan verwoesting en gebroken families gezorgd. We zijn ons huis en onze stad Khartoum kwijtgeraakt. Ik verloor ook mijn neefje. Een granaat doodde hem op de eerste dag van de Ramadan.’

Marry Monga - MSF
Marry Monga en haar kindje. © Fais Abubakr

Jonge kinderen worden hard getroffen door de gevolgen van de conflicten. Door een gebrek aan eten en hygiëne raken zij snel ondervoed of worden ze ziek. ‘Mijn baby is nu een maand oud, maar dat kun je niet zien omdat ik geen melk voor hem heb. Mijn kind is ziek en ik kan alleen via noodhulp organisaties hulp voor hem krijgen,’ zegt Marry Monga die noodgedwongen met haar kinderen van Khartoum naar Wad Madani vluchtte.

Dringend hulp nodig

De gevolgen van de aanhoudende conflicten zijn catastrofaal en er is dringend meer hulp nodig. ‘Families slapen op de grond, toegang tot zorg is extreem beperkt, er zijn nog maar weinig functionele ziekenhuizen en medicijnen worden niet gratis aangeboden,’ zegt Pauline Lenglart, MSF emergency projectcoördinator in Soedan. ‘We zien dat de humanitaire hulp nog steeds hopeloos ontoereikend is om in de basisbehoeften van mensen te voorzien en waardige levensomstandigheden te garanderen.’

Help mee

Met jouw donatie help je mensen in crisis situaties wereldwijd. Zo steun je ook mensen zoals Salem, Al Bakri Al Taher Malik en Marry die op de vlucht zijn voor oorlog en conflict.

Doneer nu