Uitbraak dodelijke hepatitis E

Al maanden woedt in het afgelegen en geïsoleerde dorpje Old Fangak hepatitis E. Ook gemeenschappen om Old Fangak heen worden getroffen. Sinds april 2023 hebben onze teams hier 501 patiënten behandeld. 21 van hen konden niet meer worden geholpen. Hepatitis E is extra gevaarlijk voor vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Als een zwangere vrouw hepatitis E oploopt, is de kans 40 procent dat ze hieraan overlijdt.

Iemand kan hepatitis E oplopen door besmet water te drinken. Het komt daarom voor in landen waar mensen in onhygiënische omstandigheden leven.

Start vaccinatiecampagne

Een vaccin tegen hepatitis E kan een leven redden, zegt Mamman Mustapha, onze landencoördinator in Zuid-Soedan. In december 2023 zijn onze teams daarom gestart met een grootschalige vaccinatiecampagne. Na drie doses is een patiënt volledig beschermd. Het doel van de campagne is dat in juni 2024 12.776 meisjes en vrouwen volledig zijn gevaccineerd.

De inspanningen zijn groot, maar lonen de moeite. Voor velen is de reis naar het ziekenhuis te kostbaar. Om de mensen te bereiken die een groot risico lopen ziek te worden, reizen we daarom naar hen toe.
Mamman Mustapha, Landencoördinator in Zuid-Soedan

Vaccins naar afgelegen gebieden

Maar het heeft heel wat voeten in aarde om zo veel vaccins naar de mensen in Old Fangak te krijgen, weet Mamman. ‘Old Fangak ligt in een extreem afgelegen deel in het noorden van Zuid-Soedan. Het is een enorm uitgestrekt moerasgebied, met eromheen af en toe kleine gemeenschappen. Hier ontbreekt zelfs de meest basale gezondheidszorg.

We opereren vanuit een ziekenhuis. Om de vaccins in het ziekenhuis te krijgen, vliegen we eerst naar een dorp in de buurt – de landingsbaan van Old Fangak staat al vier jaar onder water. Vervolgens worden de vaccins vervoerd over de Nijl, een reis van zo'n 35 kilometer.

Maar dan begint de uitdaging pas echt. Door de overstromingen van de afgelopen jaren zijn veel gemeenschappen kleine eilandjes geworden, die we alleen kunnen bereiken per kano. Soms doen we nog acht uur over het laatste stukje van de reis. Al die tijd moeten de vaccins tussen de 2 en 8 graden Celsius blijven.

De inspanningen zijn groot, maar lonen de moeite. Voor velen is de reis naar het ziekenhuis te kostbaar. Om de mensen te bereiken die een groot risico lopen ziek te worden, reizen we daarom naar hen toe.’

De lange reis van de vaccins

Help mee

Onze teams van experts werken dag en nacht om mensen in nood te helpen. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen voor de slachtoffers van ziekte-uitbraken, zoals nu in Zuid-Soedan, maar ook van conflicten en ziekte-uitbraken. Help je mee?

Doneer nu