Ik heb de hele dag jeuk. Slapen lukt niet meer. Mijn huid bloedt door het vele krabben.
Patiënte

Slechte leefomstandigheden in Rohingya-kampen

‘Schurft is meestal vrij eenvoudig te behandelen, maar deze leefomstandigheden brengen veel uitdagingen met zich mee,’ zegt Mieke. Het is bijna 5 jaar geleden dat 800.000 Rohingya vanuit Myanmar de grens met Bangladesh zijn overgestoken. Zij hebben zich gevoegd bij de mensen die al eerder zijn gevlucht voor het geweld van het leger van Myanmar. Tegenwoordig wonen er naar schatting 920.000 mensen in verschillende kampen in Cox’s Bazar, maar zijn de leefomstandigheden nauwelijks verbeterd. Dat leidt niet alleen tot lichamelijke klachten, ook tot psychologische problemen.

De toegang tot schoon drinkwater, toiletten en douches zeer beperkt in Cox's Bazar, Bangladesh. © Dalila Mahdawi/MSF
De slechte levensomstandigheden in de kampen in Cox's Bazar, Bangladesh. © Dalila Mahdawi

Schurft: zoveel jeuk dat slapen niet meer lukt

In de vluchtelingenkampen is de toegang tot schoon drinkwater, toiletten en douches zeer beperkt. ‘Voor drinkwater moet je ver lopen en er zijn gezette tijden waarop je er naartoe mag. Ook zou ik graag dagelijks douchen, maar de douches zijn in gemeenschappelijke ruimtes waar veel vrouwen zich ‘s avonds onveilig voelen,’ vertelt een van de Rohingya-vrouwen. Het zijn leefomstandigheden waarin schurft zich razendsnel verspreidt. ‘Ik heb de hele dag jeuk,’ zegt een andere vrouw. ‘Slapen lukt niet meer. Mijn huid bloedt door het vele krabben.’

Medisch activiteitenmanager Rebecca staat voor ons Paharer Uddi-ziekenhuis in Cox's Bazar, Bangladesh. © Farah Tanjee/MSF
Rebecca en haar team in het ziekenhuis genaamd 'Hospital on the Hill' Cox's Bazar Bangladesh. © Farah Tanjee

Schurft slechts één van de gevolgen

Onze teams hebben een brede aanpak ontwikkeld om schurft te bestrijden in de overvolle Rohingya-kampen. We hebben onze activiteiten uitgebreid om een groter aantal patiënten te kunnen behandelen. Anderzijds richten we ons op voorlichting. Onze gezondheidsvoorlichters vertellen over het desinfecteren van woonruimtes en delen verschillende tips om de infectieziekte te voorkomen.

Toch is er meer voor nodig om de gezondheid en het welzijn van de mensen in Cox’s Bazar te verbeteren. ‘Schurft heeft een enorme impact op het leven van deze mensen, die al in heel moeilijke omstandigheden verkeren,’ zegt Mieke. ‘En schurft is slechts 1 gevolg van de slechte leefomstandigheden.’ Onze teams blijven zich uitspreken over deze mensonwaardige situatie in het grootste vluchtelingenkamp ter wereld.