Toename coronavirus in Afrika

Op het moment van schrijven zijn er 220.000 mensen die het coronavirus hebben, of hebben gehad op het Afrikaanse continent (Bron: John Hopkins University en Africa Center for Disease control, 15 juni 2020). Uit onze ervaring in het bestrijden van ziekte-uitbraken en epidemieën weten we dat het werkelijke aantal besmettingen zeer waarschijnlijk vele malen hoger ligt. Het is daarom lastig te bepalen hoe het virus zich zal ontwikkelen. In totaal zijn er al meer dan 6.100 mensen in Afrika overleden aan corona.

Kameroen: geen testen, stijgend aantal besmettingen

Een van de landen in Afrika waar het aantal coronabesmettingen toeneemt is Kameroen. In de hoofdstad Yaounde behandelen onze teams coronapatiënten met milde klachten. Tot nu toe zijn er 168 mensen opgenomen, waarvan 136 mensen positief getest zijn voor het coronavirus. Met behulp van gezondheidsmedewerkers, verpleegkundigen en radioberichten geven we voorlichting. Op het moment van schrijven zijn er 7.599 bevestigde besmettingen en 212 doden te betreuren. Buiten de medische klinieken wordt er niet getest, het is dus niet bekend hoe hoog het aantal besmettingen daadwerkelijk is.

Coronavirus

Onze grootste uitdagingen

Het coronavirus heeft een grote impact op onze teams en hoe wij als organisatie ons werk doen. Zo is het verzenden van medische benodigdheden en personeel naar onze missies een enorme uitdaging geworden. In de eerste weken van de uitbraak belemmerden EU-beperkingen ons al om goederen te exporteren. Daarnaast stelden verschillende landen strenge visa- en toegangseisen in of gingen in volledige ‘lockdown’. Ook de tekorten en extreme prijsstijgingen op de markt voor persoonlijke beschermingsmiddelen vormen én blijven een uitdaging voor onze teams.

Jemen: 8 keer zoveel doden per dag door corona

In de steden Aden, Haydan en Khamer hebben onze teams COVID-19-klinieken opgezet. Zo werkt ons team in Aden non-stop om alle patiënten te helpen. In totaal zijn er tot nu toe 279 patiënten opgenomen, daarvan zijn er zeker 143 overleden. De binnenplaats van het centrum staat vol met zuurstofcilinders. Iedere dag heeft de kliniek er 250 nodig, tekenend voor het gevecht dat de patiënten binnen leveren om te kunnen ademen. De voortdurende oorlog en het ingestorte zorgsysteem in combinatie met het coronavirus leidt tot 8 keer zoveel doden per dag in Aden als voor corona.

Simpel gezegd zorgt COVID-19 ervoor dat het lichaam niet genoeg zuurstof meer krijgt. We moeten dus zorgen dat de patiënten meer zuurstof krijgen.
Khairil Musa, ic-specialist in ons team in Aden.
Geefvoorbeelden emergency appeal coronavirus (COVID-19)

Help mee in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19)

Corona (COVID-19) is onze grootste noodhulpoperatie ooit. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Draag jij ook bij?
Doneer nu!

Epicentrum verschoven naar Noord- en Zuid-Amerika

Het epicentrum van de corona-uitbraak is verschoven naar Noord- en Zuid-Amerika. Met name Peru en Brazilië zijn hard getroffen. Mexico en Haïti zijn twee landen waar onze teams zich zorgen over maken.

Brazilië
In Brazilië zijn op het moment van schrijven ruim 867.000 besmettingen met het coronavirus bekend. Met tot nu toe meer dan 43.300 doden is Brazilië wereldwijd een van de hardst getroffen landen. We werken in twee klinieken in de stad Sao Paulo, delen hygiënekits en drinkwater uit aan Venezolaanse vluchtelingen in de grensregio bij Boa Vista en maken voorbereidingen om hulp te bieden in het afgelegen Amazonegebied.

Haïti
Ruim 4.300 mensen zijn besmet met het coronavirus in Haïti, het armste land van het westelijk halfrond. In hoofdstad Port-au-Prince met ruim 2 miljoen inwoners zijn er 45 mensen aan corona overleden. Verschillende klinieken en ziekenhuizen hebben hun deuren moeten sluiten door een gebrek aan beschermende middelen en besmettingen onder het personeel. Als corona om zich heen grijpt in Haïti dan zijn de mogelijkheden om hulp te krijgen beperkt. Op 16 mei hebben onze teams een COVID-19 behandelkliniek geopend en tot nu toe 150 patiënten behandeld. Onze gezondheidsvoorlichters werken hard om mensen te informeren over het coronavirus en drukken hen op het hart zich bij klachten te melden voor behandeling.

Mexico
In het noordwesten van Mexico, aan de grens met de Verenigde Staten, hebben onze teams twee COVID-19-klinieken geopend in de plaatsen Reynoasa en Matamaros. Onze klinieken hebben 20 bedden en beademingsapparatuur om voor patiënten met zware klachten te zorgen. De kliniek in Reynosa heeft ook een speciale isolatie-unit voor mensen die worden gedeporteerd uit de Verenigde Staten en mogelijk het virus bij zich dragen.

Azië: COVID-19 grijpt nog steeds om zich heen

Verschillende landen in Azië melden een toename van coronazieken. Vooral landen waar nog hevig gevochten wordt en landen met een groot aantal vluchtelingen lopen een groot risico. Denk bijvoorbeeld aan Afghanistan en Bangladesh.

Sinds het begin van de coronapandemie maken wij ons zorgen over uitbraken van het virus in overbevolkte vluchtelingenkampen. Zoals in Bangladesh, met een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld waar bijna 1 miljoen Rohingya-vluchtelingen wonen. Onze teams zetten hier een speciaal COVID-19 ziekenhuis op, waarvan ruim een derde (60 bedden) al klaar zijn. Ze behandelen reeds een aantal coronapatiënten en monitoren een aantal patiënten waarvan gedacht wordt dat zij het virus bij zich dragen. Ook zijn onze teams druk bezig met voorlichting geven over hoe de mensen zichzelf kunnen beschermen tegen het virus, want afstand houden in een overbevolkt vluchtelingenkamp is onhaalbaar.

Grootste noodhulpoperatie ooit

Hoe de verspreiding van COVID-19 zich verder gaat ontwikkelen is moeilijk te voorspellen, maar één ding is zeker: het is nog lang niet over. In sommige gebieden gaat het langzamer dan verwacht, maar in andere gebieden juist weer heel snel. Ook blijft de kans op een zogenoemde ‘second wave’ aanwezig.

Onze teams blijven zich wereldwijd inzetten voor mensen in crisissituaties en in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19). Deze strijd tegen het coronavirus is onze grootste noodhulpoperatie ooit.