61.000 vluchtelingen

Sinds het begin van het conflict in Tigray zijn er meer dan 61.000 mensen geregistreerd bij de grensovergang met Soedan. Vanuit de grensstad Hamdayet zijn velen van hen overgebracht naar twee vluchtelingenkampen in Soedan: Um Rakuba en Al-Tanideba. Het is de bedoeling dat mensen die bij de grensovergang aankomen, binnen 72 uur naar een officieel kamp worden overgebracht. Daarom zijn hier weinig voorzieningen beschikbaar. Maar in werkelijkheid blijven mensen hier noodgedwongen veel langer, doordat hulpverlening vanuit de autoriteiten traag op gang komt.

Elke dag pap en linzen

Vooral het gebrek aan voedsel eist zijn tol. De mensen in Hamdayet krijgen elke dag hetzelfde eten: pap en linzen. De porties zijn klein en soms raakt het voedsel op voordat alle mensen iets hebben gekregen. Eten kopen is ook geen optie. De mensen hebben geen toegang tot hun geld doordat de banken gesloten zijn. Er wordt wanhopig naar voedsel gezocht om gezinnen te voeden. Sommigen zetten zelfs hun leven op het spel door terug de grens over te steken om voedsel te vinden. Ze riskeren liever hun leven dan dat ze verhongeren.

Soedan, bij de grens met Ethiopië, Tigray

‘Ik werd ziek van de pap die we kregen, het is niet goed gaar. Voor mijzelf is het een minder groot probleem. Ik ben een oude, zieke vrouw, dus ik eet weinig. Maar wel voor de rest van mijn familie. Er is niet genoeg eten in het opvangcentrum. Soms raakt het eten op voordat alle mensen eten hebben gekregen.’

Hadahra, 60 jaar oud, bij de grensovergang in Hamdayet. ©MSF
Het enige voedsel dat wordt verstrekt aan de mensen bij de grensovergang in Hamadyet. ©MSF

Regen op komst in Soedan

‘Deze mensen hebben moeten vluchten voor geweld. Vaak niet wetende waar hun familie is, en of ze nog in leven zijn,' zegt Crystal, medisch adviseur. ‘Ze waren op zoek naar veiligheid. En nu komen ze hier, in Hamdayet, waar hun angst en ongerustheid alleen maar groeit. Er moet dringend actie worden ondernomen om deze mensen onderdak, water, voedsel en hygiënische voorzieningen te bieden. Zeker nu het regenseizoen eraan komt. De regen maakt veel wegen ontoegankelijk, wat vervoer naar de kampen in Soedan onmogelijk maakt.'

Onze hulp in Tigray

Behalve voedselvoorziening is het ook belangrijk dat de gezondheidszorg weer wordt opgebouwd. Veel ziekenhuizen in de regio functioneren niet meer goed. Er is een tekort aan medische middelen en de elektriciteit is op veel plekken afgesloten. Sinds half december bieden onze teams medische zorg aan mensen in en rond de provincie Tigray in Ethiopië.