Vrouwen in Syrië extra kwetsbaar

2,7 miljoen van de 4 miljoen mensen in Noordwest-Syrië zijn op de vlucht. 80% bestaat uit vrouwen en kinderen. Vaak wonen ze in slechte omstandigheden en hebben ze niet genoeg eten. Menstruatie, zwangerschap of borstvoeding zijn een extra last geworden. Daarnaast kampen ze met geweld tegen vrouwen.

In Syrië is medische hulp zoeken moeilijk vanwege de onveiligheid, lange afstanden en hoge vervoerskosten. Bovendien zijn veel medische faciliteiten gesloten door geldgebrek. Personeel is gedood of het land ontvlucht en essentiële medicijnen ontbreken. Vooral vrouwen en kinderen zijn de dupe van het gebrek aan zorg.

Een gevluchte vrouw die bevallen is van haar vierde kind in een door ons ondersteund ziekenhuis. © MSF/Abd Almajed Alkarh
Onze hulpverlener controleert de bloeddruk van een vrouw in een mobiele kliniek tijdens een bezoek aan een kamp in Idlib. © MSF/Abd Almajed Alkarh

De gevolgen van deze situatie?

 1. Te laat bij het ziekenhuis
  Doordat moeder- en kindzorg minder beschikbaar is en er weinig ambulances zijn, moeten vrouwen als ze medische zorg nodig hebben langere afstanden afleggen. Daardoor kan hulp te laat zijn waardoor er bijvoorbeeld bij een bevalling complicaties optreden. Onze teams gaan daarom naar de vrouwen toe en bieden zorg vanuit mobiele klinieken.

 2. Ondervoeding tijdens zwangerschap
  Duizenden vrouwen in de regio worden tijdens hun zwangerschap gediagnosticeerd met ondervoeding. Daardoor krijgen zij meer last van bijvoorbeeld duizeligheid, een hoge bloeddruk en vermoeidheid. We bieden vrouwen prenatale, postnatale en pasgeborenenzorg en gynaecologische consultaties.

 3. Mentale gezondheidsproblemen
  Veel vrouwen worstelen met angst, depressie of posttraumatische stress. We bieden hen psychologische zorg. De meeste vrouwen en tienermeisjes die deze zorg krijgen in onze faciliteiten, zeggen dat hun mentale staat direct of indirect verband houdt met het conflict.
Een gevluchtte Syrische vrouw naait in haar tent in een kamp in Idlib, in Noordwest-Syrië. © MSF/Abd Almajed Alkarh
Een gevluchte vrouw zorgt voor haar dochter in haar tent in een kamp in het Noordwest-Syrië. © MSF/Abd Almajed Alkarh

200.000 consulten

In 2021 hebben we in Aleppo en Idlib meer dan 18.000 bevallingen ondersteund. Ook hebben we meer dan 200.000 consulten verzorgd in ziekenhuizen, gezondheidscentra en mobiele klinieken. Er is niet genoeg zorg voor de vrouwen in Syrië. Er is dringend meer financiering nodig voor levensreddende hulp, waaronder moeder- en kindzorg.

Vrouwen wachten op hun consultatie in een door Artsen zonder Grenzen ondersteund gezondheidscentrum in Idlib.
Vrouwen wachten op hun consultatie in een gezondheidscentrum in Idlib. © MSF/Abd Almajed Alkarh

We hebben moeder-en-kindzorg opgeschaald en bieden vrouwen in Noordwest-Syrië:

 • Prenatale, postnatale en pasgeborenenzorg
 • Hulp bij bevallingen, inclusief keizersneden
 • Gynaecologische consultaties
 • Gezinsplanning
 • Psychologische zorg

*Naam gefingeerd.