Oekraïne: een winter zonder verwarming

In Oekraïne bereiden mensen zich voor op een winter zonder verwarming. In de omgeving van Haivoron en Novyi Buh hebben onze teams meer dan 400 families voorzien van kachels en ketels. In de afgelegen gebieden van Haivoron en Holovanisk is ruim 200 ton aan briketten uitgedeeld en 375 m3 aan brandhout. Vanzelfsprekend gaat onze medische hulp onafgebroken door: we werken samen met lokale partners om de medische noden in kaart te brengen en passen onze hulp hierop aan.

Mensen in de kou langs Europese grenzen

Talloze gezinnen met jonge kinderen verblijven in het niemandsland tussen Belarus en Litouwen en Letland. Sommige mensen vertellen ons dat ze al ruim dertig dagen heen en weer worden gestuurd tussen de landen. Nergens zijn ze welkom. Intussen hebben deze mensen al die tijd nauwelijks te eten of drinken. Een aantal van hen is al ziek geworden, omdat ze noodgedwongen uit modderpoelen hebben gedronken. We hebben al veel mensen behandeld met mentale klachten, als gevolg van de traumatische reis die ze eerder hebben afgelegd. Zo zijn mensen onderweg mishandeld, misbruikt of afgeperst. Ze hopen veiligheid te vinden, maar zitten al weken opgesloten in het grensgebied. Met stress, paniekaanvallen en depressies als gevolg.

Drie maanden na de zware overstromingen staat een deel van Pakistan nog steeds onder water. Mensen verblijven al die tijd in tenten. © Asim Hafeez/MSF
Tot nu toe hebben onze teams 95.940 patiënten geholpen en 44.800 medische hulpkits uitgedeeld. © Asim Hafeez/MSF

Zorgwekkende winter in Pakistan

‘Al onze projecten laten zien dat Pakistan nog steeds in een noodsituatie verkeert,’ zegt noodcoördinator Katrin Kisswani. Door zware overstromingen kwam drie maanden geleden een derde van het land onder water te staan. Nu de temperaturen dalen, kan het nog maanden duren voor de plassen water zijn weggetrokken. Door de vochtigheid zijn er nog steeds veel malariamuggen. Ook zorgt het water ervoor dat mensen niet kunnen terugkeren naar huis en langer moeten verblijven in tochtige tenten. Tot nu toe hebben we 95.940 patiënten geholpen en 41.140 klamboes uitgedeeld. ‘Het is van levensbelang dat mensen op onze noodhulp kunnen blijven rekenen,' voegt Katrin toe. 'Zwangere vrouwen in het bijzonder.’

Mobiele klinieken in Oekraïne Artsen zonder Grenzen

Wil je deze winter iets doen voor mensen in nood?

Mensen op de vlucht hebben warmte en medische zorg hard nodig. Met jouw hulp kunnen wij medische en psychologische zorg bieden aan mensen op de vlucht. Welke uitdagingen de winter ook met zich meebrengt, mensen in nood kunnen op ons rekenen.

Help mee