Sjamanen, hangmatten en traditionele medicijnen

Het is bijvoorbeeld gebruikelijk dat patiënten tijdens de hele behandeling vergezeld worden door zorgverleners uit de gemeenschap. Daarom zijn er veel hangmatten beschikbaar, zodat iedereen een slaapplaats heeft. Traditionele medicijnen uit de regio die veel worden gebruikt, combineren we met onze eigen behandelingen. Uiteraard zolang de combinatie geen nadelige effecten heeft. Ook sjamanen, spirituele leiders van inheemse gemeenschappen, zijn welkom. Ze voeren bijvoorbeeld eeuwenoude rituelen uit bij de patiënten. Iedereen maakt gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen als mondkapjes. Zo voorkomen we de verdere verspreiding van het virus.

Ons team bezoekt het onderkomen waar deze mensen verblijven als ze in São Gabriel da Cachoeira zijn. ©Diego Baravelli
Water-en-sanitatie-expert bezoekt het onderkomen waar deze mensen verblijven als ze in São Gabriel da Cachoeira zijn. ©Diego Baravelli

Vragen over corona beantwoorden

Het is heel belangrijk dat de mensen uit de regio weten waar ze hulp kunnen krijgen; hulp die op hun behoeften is afgestemd. Daarom spreken we met traditionele leiders en organisaties uit de gemeenschappen van de Amazone, die op hun beurt weer vertellen waar wij te vinden zijn. Onze hulpverleners beantwoorden vragen van mensen in radioprogramma’s.

Coronapatiënten behandelen in de Amazone
Vilmar da Silva Matos, afkomstig uit de Yanomami gemeenschap. © DiegoBaravelli /MSF

Bang om kennis te verliezen

Binnen de lokale gemeenschappen heerst veel angst rond het coronavirus. ‘We zijn vooral erg bezorgd om onze ouderen. Zij zijn onze leiders, onze woordenboeken. Ze beschikken over onvervangbare kennis’, vertelt Vilmar da Silva Matos, afkomstig uit de Yanomami gemeenschap. In de eerste twee weken werden 10 coronapatiënten opgenomen in onze kliniek. We hebben ze gelukkig allemaal weer gezond naar huis kunnen sturen. Een van hen was de 99-jarige Antonio Castro. Hij ademde zwaar toen hij de kliniek binnenkwam. Na een behandeling kon hij gelukkig een paar dagen later weer gezond naar huis terugkeren.

Ons team helpt de 99-jarige patiënt Antonio Castro in onze kliniek in, São Gabriel da Cachoeira, Brazilië. ©Diego Baravelli
Na een behandeling kon hij gelukkig een paar dagen later weer gezond naar huis terugkeren. ©Diego Baravelli

Angst voor virus blijft

Het verlies van oudere stamhoofden betekent ook een rampzalig verlies aan cultureel erfgoed. Gelukkig begint het aantal nieuwe besmettingen in het Amazonegebied af te nemen. Maar duidelijke informatie over wat er in het binnenland gebeurt blijft uit. Daardoor blijft de angst hier bestaan dat de ziekte zich stilletjes zal blijven verspreiden naar meer afgelegen gebieden in Brazilië. Waar de toegang tot medische zorg verre van vanzelfsprekend is.

Coronapatiënten behandelen in de Amazone
Het team in neemt afscheid vande 99-jarige Antonio Castro, die uit de kliniek wordt ontslagen. © Diego Baravelli
Hulpverlener Artsen zonder Grenzen met Corona gezichtsmasker

De impact van corona (COVID-19) op onze hulpprojecten

Bekijk het laatste nieuws in ons overzicht