‘Vertrouwen is cruciaal’

afbeelding van Hilde De Clerck

Hilde De Clerck

DR Congo

Hilde De Clerck is een van onze meest ervaren ebola artsen. In de afgelopen 10 jaar was ze betrokken bij verschillende ebola-uitbraken. Ze is net terug uit Noord-Kivu in DR Congo.

Aanbieden van medicijnen

Nieuwe potentiële medicijnen tegen ebola zijn beschikbaar, maar het aanbieden en toedienen ervan is nog niet zo makkelijk. ‘Als we een medicijn aanbieden aan een ebolapatiënt, vertellen we over de mogelijke bijwerkingen. Ook wordt er verteld dat we niet kunnen garanderen dat het medicijn ook echt zal werken. Het is belangrijk om de bijwerkingen en risico’s verbonden aan elk medicijn goed uit te leggen aan de patiënt in kwestie. We zorgen ervoor dat de patiënt of een familielid dat hem of haar vertegenwoordigt, alle voorwaarden goed begrijpt en een toestemmingsformulier ondertekent.

 

Stap in de goede richting

‘We hebben vijf medicijnen die veelbelovend lijken, maar we moeten realistisch blijven.

Er is geen wetenschappelijk bewijs dat een van hen ook echt werkt tegen het ebolavirus, maar het blijft een stap in de goede richting. We kunnen nu ebolapatiënten toegang geven tot mogelijk levensreddende medicatie, terwijl we tegelijkertijd een medische studie voorbereiden die hopelijk de effectiviteit en veiligheid ervan gaat aantonen. Zo boeken we langzaam vooruitgang. Maar soms heb ik het gevoel dat de media en zelfs een aantal medische staf denkt dat we nu een behandeling hebben die werkt.  Het is echt nog te vroeg om dat te zeggen.’