Waarom zijn er zoveel aardbevingen in Haïti?

Haïti ligt in de buurt van een kruising van twee tektonische platen, de Noord-Amerikaanse en Caribische. De gehele aarde bestaat uit platen en bij kruisingen schuiven deze langs elkaar of botsen tegen elkaar aan, waardoor aardbevingen ontstaan. Vanwege de geografische ligging is Haïti naast aardbevingen, ook een risicogebied voor orkanen.

Wat is de impact van een aardbeving in Haïti?

De impact van een aardbeving is groot en verwoestend voor Haïti, meer dan in andere landen. Het is namelijk een extra klap op de al instabiele samenleving en gezondheidszorg. Daarnaast zijn veel gebouwen van beton en bakstenen, dit maakt ze minder bestand tegen aardbevingen. Het land heeft al decennia te maken met aardbevingen en orkanen, maar door de onrust, instabiele economie en conflicten duurt de wederopbouw nóg langer.

Nazorg na een aardbeving in Haïti

Door de aardbevingen zijn wegen, huizen, maar ook ziekenhuizen beschadigd of volledig verwoest. Onze teams versterken ziekenhuizen en maken medische zorg met mobiele klinieken meer toegankelijk. Naast noodhulp is er namelijk ook behoefte aan langdurige zorg; denk aan chirurgische ingrepen en post-chirurgische zorg, maar ook psychologische zorg.

De aardbevingen hebben nog tot op de dag van vandaag impact op de levens van de mensen in Haïti. Ze verloren hun geliefden en thuis, sommige hun gezondheid. Naast de directe verwoestende gevolgen werden de mensen ook getroffen door een cholera uitbraak, door gebrek aan sanitaire voorzieningen. Onze teams blijven daarom medische zorg bieden aan de inwoners van Haïti.

Wat doet Artsen zonder Grenzen om slachtoffers van aardbevingen in Haïti te helpen?

Al binnen enkele uren na de zware aardbeving in 2021 waren onze noodhulpteams onderweg naar Haïti met zorgverleners. Bij een aardbeving komen er veel slachtoffers onder het puin te liggen, waardoor er veel gewonden vallen. Ook vertrok er een vrachtvliegtuig met bijna 90 ton aan noodhulpgoederen. Denk hierbij aan medicijnen, verbanden, waterzuiveringstabletten, maar ook tenten om noodklinieken op te zetten.

Na de aardbeving van 2010 zagen onze teams ook hoe belangrijk het was om voorzieningen van hoge kwaliteit te hebben, de realiteit toonde namelijk dat mensen veel langer dan zes maanden in tenten moesten verblijven. Onderdak, voedsel en drinkwater, en medische voorzieningen zijn daarom de belangrijkste elementen van noodhulp na een vergelijkbare ramp. 

Artsen zonder Grenzen verpleegkundige aardbeving
Na de aardbeving in Haïti helpt verpleegkundige Alessia deze patiënt richting onze mobiele kliniek. © Pierre Michel Jean | K2D

De verwoestende aardbeving van 2021

In 2021 werd Haïti, 11 jaar later, wederom getroffen door een zware aardbeving. Maar eigenlijk is het al jaren onrustig in Haïti. De moord op president Jovenel Moïse in hetzelfde jaar versterkte de politieke onstabiliteit nog verder. Nog steeds is er een tekort op medische faciliteiten en zijn vele wegen en ziekenhuizen verwoest door het herhaaldelijke natuurgeweld. Tot op de dag van vandaag is het toenemende geweld van gewapende conflicten een constante dreiging.

Artsen zonder Grenzen verpleegkundigen

Wat jij kan doen om te helpen

Mensen in Haïti hebben elke dag te maken met de dreiging van natuurgeweld en gewapende conflicten. Door de instabiliteit in het land gaat de wederopbouw gestaag en is de behoefte aan medische noodhulp sterk. Met jouw bijdrage kunnen onze teams medische zorg blijven bieden. Met jouw hulp kunnen wij levensreddende spoedeisende hulp aan slachtoffers van geweld, of langdurige zorg aan gewonden en psychologische zorg blijven bieden.

Help mee