De oorsprong van cholera

Cholera wordt veroorzaakt door de bacterie vibrio cholerae en bestaat al eeuwen. De bacterie verspreidt zich via water of eten dat in aanraking is gekomen met besmet water. Cholera-uitbraken komen daarom veel voor op plekken waar mensen dicht op elkaar leven. Met onvoldoende douches en toiletten en nauwelijks schoon drinkwater tot hun beschikking. Omstandigheden waarin de bacterie zich snel verspreidt.

Waar komt cholera voor?

Cholera-uitbraken komen veel voor in landen die geteisterd worden door droogte, overstromingen of conflict. Soms zijn dit landen die te maken hebben met verschillende rampen tegelijkertijd. Denk aan Jemen, Nigeria en Somalië. Als huizen en voorzieningen zijn verwoest door een oorlog of natuurramp moeten mensen noodgedwongen vluchten. Vaak vestigen ze zich in vluchtelingenkampen. Plekken die door de vele mensen en een tekort aan schoon drinkwater broedplaatsen zijn voor ziektes zoals cholera.

De symptomen van cholera

Cholera is een besmettelijke infectie die vooral de darmwand aantast. Symptomen zijn misselijkheid, braken, (waterige) diarree en buikpijn. De diarree kan zeer plotseling optreden. En in de ergste gevallen ervoor zorgen dat patiënten tot 25 liter vocht verliezen in één dag. Uitdroging ligt dan op de loer.

Artsen zonder Grenzen vaccineren tegen cholera in Libanon.
Onze teams gaan van deur tot deur op zoek naar mensen om zich te laten vaccineren tegen cholera.

Is cholera te genezen?

Cholera is vaak makkelijk te behandelen door het vochtverlies te herstellen. Vloeistoffen als  zout- en suikeroplossingen zijn een belangrijk hulpmiddel. Als de uitdroging ernstiger is, kan er ook vloeistof toegediend worden via een infuus. Ook kunnen antibiotica gebruikt worden om de infectie tegen te gaan.

Cholerabehandelingen wereldwijd

De behandeling van cholera is dus relatief simpel. Wel is het belangrijk dat de behandeling zo snel mogelijk na de besmetting plaatsvindt. Mensen kunnen namelijk in korte tijd erg veel vocht verliezen. Nog beter is het om cholera te voorkomen. Dit kan met rehydratiemiddelen via de mond, het toedienen van extra vocht en vaccinaties. Van deze middelen en medicijnen is wereldwijd echter een groot tekort. Schoon (drink)water is daarom de enige, duurzame oplossing.

moeders aan het bed van hun kinderen. veel kinderen zijn het slachtoffer van de cholera-uitbraak in Haïti
Vooral jonge kinderen zijn het slachtoffer van de cholera-uitbraak. Ze worden bijgestaan door hun moeders. © Alexandre Marcou/MSF

Wat is de levensverwachting van een persoon met cholera?

Cholera hoeft geen dodelijke ziekte te zijn of de levensverwachting van een besmette persoon te beïnvloeden. Toch kunnen mensen die besmet zijn door acute uitdroging binnen een paar uur overlijden. Dit komt voor bij patiënten die een zwakke gezondheid hebben of lijden aan ondervoeding.

Wat doet Artsen zonder Grenzen om cholera wereldwijd te verhelpen?

Artsen zonder Grenzen biedt medische hulp in landen waar cholera nog veel voorkomt. In deze landen kampen mensen meestal met de gevolgen van een oorlog of (natuur)ramp. Situaties waarin de kans op een cholera-uitbraak groot is. Onze hulp bestaat uit het indammen van uitbraken en het behandelen van mensen met uitdroging. Ook zorgen onze teams voor schoon drinkwater, toiletten en douches in noodopvangkampen. Op dit moment doen we dat onder andere in Somalië en Oekraïne.

Cholera bestrijden in Syrië Artsen zonder Grenzen

Wat kun jij doen in de strijd tegen cholera?

Een ziekte als cholera hoeft niet dodelijk te zijn, maar is dat nog wel. De reden? Wereldwijd hebben veel mensen geen toegang tot (de juiste) zorg. Met jouw donatie kunnen onze artsen direct helpen bij dodelijke uitbraken van bijvoorbeeld cholera, malaria en ebola. Doneer vandaag nog en help mee.

Ik help mee