Crisis op crisis: water, voedsel, en ziekten

Terwijl er steeds minder water en eten is, blijven de voedselprijzen stijgen. Tegelijkertijd hebben de mensen hier al decennia te maken met conflicten en toenemende armoede. In de hoop op veiligheid, voedsel, water, onderdak en gezondheidszorg wijken mensen uit naar stedelijke gebieden. Velen van hen komen in volle vluchtelingenkampen terecht. Daar ontbreken voorzieningen voor water en hygiëne. Dat veroorzaakt ziekten, zoals cholera en diarree - de belangrijkste doodsoorzaken onder kinderen. En deze ziekten verergeren ondervoeding weer.

We horen nu al verhalen van wanhoop. Sommige mensen vertellen dat ze voor de onmogelijke keuze hebben gestaan om één kind te laten sterven, om anderen te redden.
Djoen Besselink, landencoördinator Somalië en Somaliland.

2.500 kinderen met mazelen behandeld

In april doken de eerste gevallen van cholera op in de stad Baidoa, Somalië. Kinderen hebben 3 keer meer kans om hieraan te overlijden. Onze teams zagen de eerste maanden van dit jaar bijna 6.000 kinderen met vermoedelijk mazelen in Somalië en Somaliland. ‘In februari heeft ons ziekenhuis in Baidoa alleen al meer dan 2.500 kinderen met mazelen behandeld’, vertelt Bakri Abubakr, onze programmamanager in Somalië. Daarnaast behandelen we veel kinderen met acute ondervoeding. ‘Onze 20 mobiele therapeutische voedingsklinieken in Baidoa nemen tussen de 700 en 1.000 kinderen per week op’, vertelt Bakri. ‘30% procent van hen is ernstig acuut ondervoed: dat betekent dat we ons ver in een acute noodsituatie bevinden.’