Medische noodhulp aan vluchtelingen

Bijna overal zijn kampen waar vluchtelingen, migranten en asielzoekers terecht komen overvol. Mensen leven veelal dicht op elkaar en zijn bijna allemaal volledig afhankelijk van humanitaire hulp. De corona-pandemie heeft gezorgd voor nog meer druk op de levensomstandigheden die al niet goed waren. Ons werk in vluchtelingenkampen wereldwijd bestaat uit verschillende expertises. Zo brengen waterexperts schoon drinkwater aan en geven onze teams voorlichting over medische thema's. Artsen en verpleegkundigen bieden medische zorg en onze psychologen psychosociale zorg.

Artsen zonder Grenzen vluchtelingenkamp Uganda
Interview

Het belang van schoon drinkwater

Een water-en-sanitatiespecialist vertelt

Prioriteiten in vluchtelingenkampen

Schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen hebben een hoge prioriteit in de hulp die we bieden. Bij gebrek aan schoon water in een vluchtelingenkamp kunnen besmettelijke ziektes als cholera zich verspreiden. Met medische hulp kunnen we ziektes behandelen, maar voorkomen is beter. Naast artsen en verpleegkundigen bestaan onze teams daarom uit water-en-sanitatiespecialisten, psychologen, logistiekers en andere experts. Zij werken samen met lokale medewerkers volgens een vast draaiboek met prioriteiten. De prioriteiten zijn gebaseerd op onze jarenlange ervaring.

corona in brazil

Steun onze teams

Onze teams van experts werken dag en nacht om mensen in crisissituaties te helpen.​ Dit doen ze 24 uur per dag, 365 dagen per jaar.​ Wij sluiten niemand uit en laten ons niet tegenhouden. We zijn onpartijdig, deskundig en doeltreffend.​ Dit wordt allemaal mogelijk gemaakt, door mensen zoals jij.

Help vandaag nog mee!

Psychische noodhulp aan vluchtelingen

Vluchtelingen maken vaak mentaal en fysiek zware tochten om een veilige plek te bereiken. Velen moeten door gevaarlijke gebieden om hun woonplaats te ontvluchten. Onze teams stellen daarom voorop dat getraumatiseerde mensen en geweldsslachtoffers psychische eerste hulp en bescherming krijgen. Daarnaast luisteren we naar de verhalen. Als mensen het goed vinden, delen we deze verhalen met jou, de politiek, en in de media. Want achter elke nieuwskop schuilen persoonlijke verhalen. We doen we er alles aan om ervoor te zorgen dat de wereld hoort wat hen is overkomen.

Artsen zonder Grenzen noodhulp vluchtelingen in Bajo Chiquito, Panama
Video

Levensgevaarlijke route door de jungle tussen Colombia en Panama

Kijk mee in Bajo Chiquito; waar onze teams medische en psychische hulp bieden