Groot risico ziek te worden

De kinderen van vluchtelingen lopen een groot risico ziek te worden, door de slechte hygiëne en woonomstandigheden in de overvolle kampen. Ook is de toegang tot medische zorg nog steeds een probleem, wat in de aankomende winter tot problemen kan gaan leiden.

De omstandigheden in het kamp zijn onacceptabel. Kinderen lopen een verhoogd risico ernstig ziek te worden.
Declan Barry, Medisch coördinator Griekenland

Onacceptabele leefomstandigheden

Op Lesbos en Chios behandelen onze teams iedere dag honderden kinderen met luchtweginfectie, huidinfecties en diarree, naast allerlei psychische klachten. Dit zijn allemaal gevolgen van de onacceptabele leefomstandigheden in de kampen, naast het gebrek aan goed voedsel en gezondheidszorg.

Zomertenten

Voor de 7.500 mensen in kamp Moria (onder wie 2.000 kinderen) is er vanuit de Griekse overheid slechts 1 arts beschikbaar. In het kamp Vial, op Chios, is er voor de 1.200 mensen niet permanent een arts beschikbaar en zijn er ook geen vertalers. De helft van de inwoners leeft, met de winter in aantocht, nog in zomertenten.

Op Lesbos 1.300 kinderen gevaccineerd

Sinds het begin van het jaar hebben we, met de Griekse autoriteiten, op het eiland Chios 476 en in kamp Moria op Lesbos 1.300 kinderen gevaccineerd tegen de bof, mazelen en rode hond. In het opvangcentrum Fylakio, aan de Turkse grens, hebben we 200 kinderen tegen deze ziekten ingeënt. Onze campagne loopt begin december door op het eiland Samos.

Acute evacuatie van kwetsbare mensen

We roepen de Griekse autoriteiten en de Europese Unie op om de omstandigheden in de kampen te verbeteren voor de mensen die daar voor onbeperkte tijd vast zitten. Ook pleiten we voor de acute evacuatie van alle kwetsbare mensen naar veilige onderkomens op het vasteland en in andere EU-landen.