Seksueel geweld

De gegevens tonen aan dat migranten specifiek slachtoffer zijn van geweld. Ook spreekt de data tegen dat Mexico een veilig land is voor de duizenden migranten. De Centraal-Amerikaanse vluchtelingen reizen door Mexico om te ontsnappen aan het geweld in El Salvador, Honduras en Guatemala. Tijdens hun vlucht naar het noorden krijgen migranten te maken met nieuwe gevaren. Geweld, uitbuiting, mensenhandel, ontvoering en martelingen door criminele organisaties die deze routes in handen hebben. Een derde van alle vrouwen is slachtoffer van seksueel geweld.

Bang om grens over te steken

‘Ondanks dat het migratieverbod in de Verenigde Staten op dit moment in de wacht staat, ontwijken vluchtelingen het oversteken van de grens,’ zegt Sergio Martín, projectcoördinator in Mexico. ‘Ze zijn bang dat ze geen asiel kunnen aanvragen als ze eenmaal in de VS zijn en dat ze gedeporteerd worden naar landen waar hun leven gevaar loopt.’

Kwetsbare situatie

De gevaren zijn de laatste maanden erger geworden. Veel migranten zijn gedwongen om weken of zelfs maanden in Mexico te blijven, in kwetsbare situaties. In de Mexicaanse stad Nuevo Laredo alleen al, had 1 van de 4 patiënten die Artsen zonder Grenzen zag te maken met een ontvoeringsincident.

Oplossing humanitaire crisis noodzakelijk

‘Het is noodzakelijk dat de betrokken overheden een oplossing vinden voor de humanitaire crisis in de regio,’ zegt Martín. ‘Er moet voldoende bescherming en humanitaire hulp zijn om het lijden van de migranten te verlichten.’

Artsen zonder Grenzen geeft meer dan 6 jaar medische en psychosociale hulp aan migranten en vluchtelingen in Mexico. Wij documenteren hun kwetsbaarheid en constante blootstelling aan geweld en misbruik door criminele groepen.