Geen voedselcrisis, maar een gezondheidscrisis

In Kenia, Ethiopië en Somalië zijn veel mensen afhankelijk van landbouw en vee. Intussen is zes op de tien koeien en schapen al aan de droogte bezweken. Oogsten mislukken seizoen na seizoen. Grote groepen mensen zijn gevlucht vanwege de aanhoudende droogte. In vluchtelingenkampen is een groot gebrek aan drinkwater en sanitaire voorzieningen. Onze teams zien het aantal mensen met cholera en mazelen snel toenemen. Mensen die ziek worden, raken sneller ondervoed. En andersom: iemand met ondervoeding is vatbaarder voor andere ziektes. Een vicieuze cirkel.

Mijn twintig koeien en schapen zijn allemaal overleden. Ik verkoop nu brandhout. Als ik niets verkoop, gaan mijn zes kinderen en ik met een lege maag slapen.
Telite, patiënte met ondervoeding
Zes op de tien koeien en schapen is overleden door de droogte in de Hoorn van Afrika. © Lucy Makori/MSF
Als Telite wordt opgenomen in onze kliniek, maakt ze geen borstvoeding meer aan voor haar baby. Ze krijgt nu 3 maaltijden per dag. © Lucy Makori/MSF

Onze hulp in de Hoorn van Afrika

We behandelen mensen met cholera, mazelen en ondervoeding in verschillende delen van Kenia, Ethiopië en Somalië. Kinderen met ondervoeding geven we een speciale pindakaaspasta, waarmee ze snel aansterken. ‘Sommige kinderen zijn er zo ernstig aan toe, dat deze behandeling niet meer aanslaat,’ zegt landencoördinator Edi. ‘Zij moeten opgenomen worden.’ We hebben onze kliniek in Illeret omgebouwd tot voedingscentrum. Zwangere vrouwen en jonge moeders krijgen hier drie maaltijden per dag om aan te sterken. ‘Deze gezondheidscrisis vraagt om meer hulp. Niet iedereen kan de urenlange reis naar het ziekenhuis afleggen. Daar moeten mobiele teams naartoe,’ zegt Edi. ‘Er is meer humanitaire hulp en financiering nodig. Miljoenen levens staan op het spel.’

Artsen zonder Grenzen biedt hulp aan kinderen met ondervoeding in Nigeria.

Hoe kan ik helpen?

In de Hoorn van Afrika, maar ook in andere landen zien we steeds meer kinderen met ondervoeding. Ook mensen in Afghanistan, Jemen en Madagaskar staan oog in oog met de voedselcrisis. Jouw donatie helpt onze artsen om medische hulp te bieden in ernstige noodsituaties. Help je mee met een bijdrage?

Ik help mee