10 trauma operaties op 1 dag

Afgelopen weekend behandelden onze teams 70 patiënten met schotwonden en granaatscherven. ‘In 1 dag hebben we 10 traumaoperaties uitgevoerd. Voorheen waren dit er maximaal 2 per dag,’ vertelt Leahy. ‘Het traumacentrum in de stad wordt gerund door een andere organisatie en staat zo onder druk, dat alle patiënten die zij niet kunnen opnemen naar ons worden doorgestuurd.’

Tussen mei en eind juli behandelden onze teams er 482 patiënten met oorlogswonden, 9 van de 10 veroorzaakt door kogels of granaatscherven.
Eerstehulp coördinator Masood: 'We zien veel oorlogsgewonden, maar de meeste mensen die we normaal behandelen blijven thuis door het geweld.' ©MSF/Tom
Eerstehulp coördinator Masood en een arts behandelen een man met een schotwond in zijn been. ©MSF/Tom

Patiënten in kritieke toestand

De gevechten tussen het Afghaanse leger en de Taliban verplaatsen zich naar stedelijk gebied. We zien we dat mensen die dringend medische hulp nodig hebben noodgedwongen thuisblijven. Ze zijn bang om hun huis te verlaten en wachten tot het geweld afneemt. Ook onze teams zijn bang over straat te gaan. Leahy: ‘sommige collega’s overnachten in het ziekenhuis. Zo kunnen ze patiënten blijven behandelen.’ Patiënten die via gevaarlijke alternatieve routes het ziekenhuis wel weten bereiken zijn vaak al in kritieke toestand.

Het conflict zorgt ervoor dat mensen wachten tot ze niet meer kunnen wachten. Tot familieleden oppervlakkig ademen of niet meer reageren. Dit is zorgwekkend en medisch gezien is dat bijna te laat.
Een van onze artsen in het Boost-ziekenhuis

De impact van het conflict

Het conflict in Afghanistan heeft ook gevolgen op de lange termijn. Een patiënt met schotwonden aan beide armen vertelt dat hij thuis de kostwinnaar is: ‘Ik denk dat ik niet meer in staat ben om te werken. Het gaat moeilijk zijn om mijn gezin te voeden.’ De impact van het conflict is ook zichtbaar bij onze teams. Een arts deelt dat het team is uitgeput, zeker nu het Boost-ziekenhuis patiënten overneemt van het traumaziekenhuis in de stad: ‘Het werk en het zien van al deze patiënten is enorm moeilijk.’

Boost-ziekenhuis van levensbelang

Onze teams blijven alles op alles zetten om medische zorg te verlenen in het Boost-ziekenhuis. Het ziekenhuis is van levensbelang voor 1,3 miljoen mensen in de regio. Van 3 mei tot 31 juli 2021 behandelen onze teams er 482 patiënten met oorlogswonden, 9 van de 10 veroorzaakt door kogels of scherven. Een kwart van de patiënten is jonger dan 18 jaar.

Afgelopen jaar hebben we onze teams in het Boost-ziekenhuis 110.000 patiënten behandeld op de eerste hulp, 17.800 bevallingen begeleid en 4.900 operaties uitgevoerd. Daarnaast zijn én blijven we actief vanuit Herat, Kandahar, Khost en Kunduz.