4.249 doden in 24 uur

Van het totaal aantal mensen dat wereldwijd is overleden door COVID-19, komt 26,2% uit Brazilië. Op 8 april 2021 overleden er 4.249 mensen aan corona in 24 uur tijd. Daarbij werden er 86.652 nieuwe besmettingen gemeld. Deze cijfers bevestigen het beeld van een falend overheidsbeleid om deze crisis effectief te bestrijden.

Falend overheidsbeleid

‘Al een jaar lang kijken de Braziliaanse autoriteiten toe, hoe het coronavirus om zich heen grijpt. Maatregelen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, zijn amper overgenomen. Hierdoor zijn veel mensen onnodig gestorven. Het land verkeert al lange tijd in een staat van rouw. Het ooit zo prestigieuze Braziliaanse zorgsysteem staat op instorten’, zegt Christos Christou, onze internationaal president.

Teams verzorgen man met corona op de eerstehulpafdeling in Porto Velho. ©Diego Baravelli
Teams helpen coronapatiënten in Brazilie. ©Diego Baravelli

Geen plek meer op de intensive-careafdeling

‘Het aanpakken van COVID-19 begint in de samenleving en niet pas op de intensive care’, zegt Meinie Nicolai, onze algemeen directeur in Brussel. ‘Het is belangrijk dat mensen afstand houden van elkaar, mondmaskers dragen en zoveel mogelijk thuisblijven. Dit gedrag moet in de samenleving worden gestimuleerd.’

Het aanpakken van COVID-19 begint in de samenleving en niet pas op de intensive care
Meinie Nicolai, algemeen directeur

Medisch personeel getraumatiseerd

In 21 van de 27 Braziliaanse hoofdsteden lagen de afgelopen week de intensive-careafdelingen vol. In het hele land is er een tekort aan zuurstof in de ziekenhuizen. Onze teams zien dat patiënten die het anders gered hadden, nu zijn overleden. Een ander probleem is het enorme tekort aan zorgpersoneel. Veel medisch zorgverleners zijn zelf besmet geraakt. Anderen kampen met ernstige trauma's als gevolg van de heftige werkomstandigheden. Het wordt buitenlands medisch personeel echter niet toegestaan om in Brazilië te werken.

Veel nepnieuws

In heel Brazilië wordt bovendien veel nepnieuws verspreid. Er wordt met een scheef oog gekeken naar maatregelen als afstand houden en het dragen van mondmaskers. Ook adviseren politici dat het nemen van malariamedicijnen en anti-parasitaire-medicijnen als wondermiddel tegen COVID-19. Dit wordt zelfs door sommige artsen voorgeschreven. ‘Het Braziliaanse coronabeleid heeft dringend een harde reset nodig, waarin wetenschappelijke feiten leidend moeten zijn. Zo voorkomen we nog meer doden’, zegt Christos Christou.

Onze hulp in Brazilië

In april 2020 zijn we onze COVID-19-activiteiten in Brazilië gestart met hulp aan daklozen in São Paulo. Sindsdien hebben onze teams in acht Braziliaanse staten gewerkt en meer dan 50 gezondheidsinstellingen ondersteund. De nadruk ligt hierbij op de zorg voor de meest kwetsbare mensen in de samenleving. Naarmate de pandemie vorderde, zijn we steeds meer klinieken en ziekenhuizen gaan ondersteunen. Die niet de capaciteit hebben om zorg te bieden aan de enorme aantallen Brazilianen die ziek zijn en sterven aan COVID-19. We zorgen momenteel voor COVID-19-patiënten in het noorden van Brazilië, in de staten Rondônia, Roraima en de Amazone.