Onze dank gaat uit naar onze donateurs. Jullie donaties hebben onze teams in staat gesteld om wereldwijd medische noodhulp te bieden. Om hulpacties op te zetten in de strijd tegen corona, en tegelijk onze hulp aan mensen die al voor deze crisis al hard hulp nodig hadden, voort te kunnen zetten.
Christof Christou, arts en internationale voorzitter van Artsen zonder Grenzen

Van corona-uitbraak naar pandemie

Januari 2020: onze teams bestrijden corona in verschillende Aziatische landen. Intussen bereiden onze teams in 70 landen op 5 continenten zich voor op verspreiding van het coronavirus. In maart ontvouwt zich in Europa een enorme corona-epidemie waarop een wereldwijde pandemie wordt uitgeroepen. Voor de eerste keer in onze geschiedenis is het nodig dat wij onze expertise met het bestrijden van besmettelijke ziekten delen met zorgmedewerkers in Europa en in Amerika. Onze teams bieden hulp in ziekenhuizen, verzorgingshuizen tot en met opvangcentra voor vluchtelingen, migranten en daklozen en zelfs gevangenissen.

Een team van artsen en verpleegkundigen verplaatst een ernstig zieke patiënt naar de intensive care in onze COVID-19 kliniek, Jemen. © Jacob Burns
Ons team helpt de 99-jarige patiënt Antonio Castro in onze kliniek in, São Gabriel da Cachoeira, Brazilië. ©Diego Baravelli

Hulp coronavirus op 5 continenten

Onze teams bieden hulp aan patiënten én aan zorgmedewerkers vanuit onze expertise in het bestrijden van infectieziekten. Hoe je met hygiënische richtlijnen en routing in ziekenhuizen besmetting tegengaat, het verzorgen van zieken tot en met het opzetten van veldhospitalen. Onze teams hebben op alle continenten, op Antarctica na, medische noodhulp geboden aan mensen met corona en zorgmedewerkers ondersteund. Van maart tot en met mei hebben wij in 66 landen speciale coronahulpprojecten opgezet of vanuit onze bestaande projecten hulp geboden om mensen te helpen in de coronacrisis.

Coronahulp wereldwijd

Bekijk onze hulp in 15 foto's

In focus: hulp coronacrisis in Europa

In maart verschoof het epicentrum van wat dan een wereldwijde epidemie is, de coronapandemie, naar Europa. En bezweken zorgstelsels. Voor het eerst in onze geschiedenis hebben onze teams hun expertise in het bestrijden van infectieziekten aan medisch personeel en andere zorgmedewerkers in Europa en Amerika verleend. Toen intensivecareafdelingen overspoeld werden met coronazieken, sprongen onze teams bij: ze werkten zij aan zij met medische staf om levens te redden. Met handen aan de bedden en door bijvoorbeeld veldhospitalen op te zetten en zo meer verpleegcapaciteit te realiseren. Ze trokken bij Belgische en Spaanse regeringen aan de bel toen ze vreselijke situaties in bejaardentehuizen aantroffen.

Coronahulp in Europa

Bekijk onze hulp in 6 foto's

De ziekenhuisstaf moest zoveel doen om patiënten te verzorgen, dat ze aan zichzelf niet meer toekwamen. We hebben hen geholpen de pandemie op veilige wijze te lijf te gaan.
Carlotta Berutto, verpleegkundige en projectcoördinator in Codogno, Italië

Onze teams

 • zijn in ruim 60 ziekenhuizen en andere zorginstellingen bijgesprongen om te zorgen dat mensen met corona medische hulp krijgen
 • hebben meer dan 2.000 mensen poliklinisch behandeld en ruim 200 mensen opgenomen voor verpleging
 • 1.584 coronatesten (COVID-19) uitgevoerd
 • 640.000 mondmaskers, andere beschermende middelen en spullen als zeep uitgedeeld om te voorkomen dat zorgmedewerkers en andere mensen met corona besmet raken
 • hebben 795 bejaardentehuizen, verpleeghuizen en verzorgingscentra ondersteund met menskracht en middelen
 • en er ruim 250 voorlichtings- en trainingssessies gehouden en support geleverd aan meer dan 1.000 verzorgingscentramanagers met webinars, en een-op-een advies
 • hebben in 129 opvangcentra voor daklozen, vluchtelingen en migranten, en losse onderkomens en gevangenissen gewerkt
 • en er ruim 250 voorlichtings- en trainingssessies gehouden
 • 1.800 patiënten behandeld in mobiele en straatklinieken
 • voedselpakketten uitgedeeld aan 1.300 gezinnen en alleenstaanden in nood
 • 1.700 stoffen mondkapjes uitgedeeld als bescherming voor mensen.

Bij elkaar hebben onze teams in 14 Europese landen meegestreden tegen corona: Italië, Spanje, Portugal, Frankrijk, België, Zwitserland, Noorwegen, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Ierland, Duitsland, Griekenland , Oekraïne en Wit-Rusland.

Geefvoorbeelden emergency appeal coronavirus (COVID-19)

Help mee in de strijd tegen het coronavirus (COVID-19)

Corona (COVID-19) is onze grootste noodhulpoperatie ooit. Dankzij mensen zoals jij kunnen wij direct in actie komen en de zorg bieden waar nodig. Draag jij ook bij?
Doneer nu!
Brazilië: zorg verlenen via bootkliniek
Ons team voert een vaccinatiecampagne uit in een woning aan de over van het meer van Mirini. © Diego Baravelli / MSF

Kwetsbare groepen

We maken ons zorgen over kwetsbare groepen: ouderen in Europese landen, vluchtelingen in overvolle kampen en migranten die tussen wal en schip belanden doordat grenzen zich hermetisch sluiten. We vragen aandacht voor deze groepen bij landelijke autoriteiten en in de media.

Uitdagingen door tekorten en lockdowns

Terwijl onze teams juist overal ter wereld nodig zijn om medische noodhulp te verlenen, werden er over de hele wereld plotseling lockdowns uitgeroepen, sloten grenzen zich, werden quarantaines, inreis- en exportbeperkingen ingesteld en lag het internationale vliegverkeer plat. Bovendien was er een groot tekort aan medische voorraden en beschermende uitrustingsmiddelen door de grote wereldwijde vraag. En dat heeft grote impact gehad op onze hulp wereldwijd.

Hulpverleners

Vanwege inreisbeperkingen konden hulpverleners teams niet versterken of aflossen. Gelukkig is 80 procent van al onze medewerkers afkomstig uit het land waar wij onze hulp verlenen, en konden zij veelal doorwerken. Onze supportmedewerkers zijn er gelukkig in geslaagd mensen te boeken op de weinige commerciële vluchten die er waren en via chartervliegtuigen voor humanitaire organisaties. En zo konden we toch onze hulpverleners naar crisisgebieden vliegen, al ging het wel om een kwart ten opzichte van normale omstandigheden. Veel van onze hulpverleners zijn aan de slag gegaan om coronahulpprojecten in hun thuisland uit te voeren.

Twee hulpverleners in beschermende kleding in onze kliniek, Brazilie. © Diego Baravelli
Arts Pedro in onze kliniek voor coronapatiënten in São Gabriel da Cachoeira.

'Ik heb goede herinneringen aan het ontslag van een patiënt die op de IC was opgenomen. Toen ik haar voor het eerst ontmoette, was ze duidelijk bang, vooral omdat ze een langzaam en gecompliceerd herstel had. Ze had naast COVID-19 onderliggende medische aandoeningen, en dat maakte haar zaak ingewikkelder. Het team was bang dat het erger zou worden. Toen ze eindelijk gezond genoeg was om het ziekenhuis te verlaten, organiseerden we haar vertrek. In een rolstoel werd ze verrast door het personeel van de afdeling die haar in de gang applaudisseerden en aan het einde ervan door de aanblik van haar man die met een bos bloemen op haar wachtte. Ze was het grootste symbool van ons werk in dit ziekenhuis in Manaus. Door haar weer tot leven te brengen, werd de hoop hersteld bij de doktoren daar, die getuige waren geweest van verwoestende hoge sterftecijfers tijdens de pandemie.'

Arts Pedro in onze kliniek voor coronapatiënten in São Gabriel da Cachoeira.© Diego Baravelli

Inkoop en logistiek

Ineens was er een ongekende enorme vraag naar middelen voor beschermende uitrusting: van mondmaskers, veiligheidsbrillen tot chirurgische jassen en handschoenen. Middelen die onze teams ook voor hun andere hulp, waaronder voor andere besmettelijke ziekten, in crisisgebieden nodig hebben. Onze inkoop- en logistieke teams in Bordeaux, Brussel en Amsterdam bundelden hun krachten in een speciale taskforce. Samen zochten ze de hele wereld af voor voorraden, transportmogelijkheden en onderhandelden ze met landelijke autoriteiten voor toegang tot de landen. Ook zijn ze met creatieve oplossingen gekomen. Zo hebben ze uv-desinfectieapparaten naar de teams verstuurd waarmee mondmaskers tot vier keer hergebruikt konden worden. En hebben ze met een 3D-printer een manier gevonden om gelaatsmaskers te maken en herbruikbare chirurgische jassen ontworpen.

In totaal hebben onze logistieke centra bijna 26 miljoen stuks aan hulpvoorraden ingepakt: van middelen voor persoonlijke beschermingsuitrustingen, medische apparatuur, medicijnen, testbenodigdheden en speciale labapparatuur. De helft hiervan is gegaan naar Bangladesh, Centraal-Afrikaanse Repubiek, DR Congo, Jemen, Afghanistan en Venezuela waar lokale inkoop hiervan nauwelijks mogelijk is. 450.000 stuks zijn gegaan naar landen in Europa waar onze teams speciale hulpprojecten voor corona hebben opgezet.

artsen zonder grenzen hulpverlener verzorgingscentrum italie
Een hulpverlener in een verzorgingscentrum in Italië. De verzorgers zijn ook een beetje hun familie geworden. Foto: april 2020. © MSF/Vincenzo Livieri

Dankzij onze donateurs

Wij zitten middenin onze grootste noodhulpoperatie ooit. Onze teams in crisisgebieden kunnen meteen actie ondernemen dankzij donateurs die onze hulp steunen. Ook zijn wij overweldigd door spontane, creatieve inzamelingsacties door mensen die ons werk een warm hart toedragen. Helaas is de coronacrisis nog niet voorbij en is het leven van honderdduizenden mensen nog steeds in gevaar.

Hulpverlener Artsen zonder Grenzen met Corona gezichtsmasker

De impact van corona (COVID-19) op onze hulpprojecten

Bekijk het laatste nieuws in ons overzicht