We blijven actief in Afghanistan

Onze teams in Afghanistan blijven op dit moment medische hulp bieden in onze vijf projecten in Herat, Kandahar, Khost, Kunduz en Lashkar Gah. Hieronder een overzicht van onze projecten en hoe wij de mensen in Afghanistan blijven helpen:

Mahmood werd neergeschoten terwijl hij en zijn familie hun huis net buiten Lashkar Gah waren ontvlucht.

‘Ik onderhoud mijn familie, maar nu ik gewond ben aan mijn arm kan ik niet meer werken. Het gaat heel moeilijk worden om nog aan eten te kunnen komen. We kunnen ook niet meer terug naar ons huis, dus ik heb veel zorgen en problemen.’ Mahmood is aan zijn wonden behandeld in ons Boost-ziekenhuis in de provincie Helmand.

Mahmood werd neergeschoten terwijl hij en zijn familie hun huis net buiten Lashkar Gah waren ontvlucht. © Tom Casey/MSF
Deze patiënt is geraakt tijdens een bomexplosie. Hij ligt op de spoedeisende hulp in de kliniek voor zwaargewonden in Kunduz. © Stig Walravens/MSF

Herat

In de Kahdestan-kliniek in Herat zien wij een toename van patiënten. In deze kliniek behandelen we mensen met chronische ziekten als kanker, diabetes en hart- en vaatziekten. Tussen 9 en 16 augustus hebben we 555 mensen behandeld. De toename van het aantal patiënten komt doordat andere klinieken in de regio gesloten zijn. In ons Covid-19-behandelcentrum zien we juist minder patiënten dan voorheen. Tussen 9 en 15 augustus hebben we hier 200 mensen behandeld, waarvan 44 patiënten in kritieke toestand.

Kandahar

Tijdens de gevechten zijn we zorg blijven bieden aan mensen met resistente tuberculose. Door online consulten en voldoende medicijnvoorraad aan patiënten mee te geven kon de tuberculosezorg gewoon doorgaan.

Het Haji-vluchtelingenkamp, waar 5000 mensen verbleven, is nu grotendeels leeg. Daarom gaan we de tijdelijke kliniek die daar stond verplaatsen naar de buurt van het tuberculose-behandelcentrum. Dit zodat de zorg voor kinderen onder de vijf jaar door kan gaan. Tussen 10 en 16 augustus hebben onze teams 179 patiënten behandeld in het Haji-kamp. In dezelfde periode werden er drie nieuwe patiënten opgenomen in het tuberculose-behandelcentrum en hebben we 28 consulten gegeven.

Khost

In Khost hebben onze teams een kraamkliniek opgezet en ondersteunen we acht gezondheidsposten. Dit werk gaat gewoon door. In de maand juli alleen hebben we 1.450 bevallingen begeleid in de kraamkliniek. En nog eens 870 bevallingen in de gezondheidsposten.

Door de gevechten was het voor mensen niet of moeilijk om naar de kraamkliniek of gezondheidspost te komen. Normaal gesproken richt onze kraamkliniek zich op gecompliceerde bevallingen maar door de toelatingscriteria uit te breiden konden onze teams veilige moeder-en-kindzorg garanderen in moeilijke tijden.

Nadat de rust terugkeerde in Khost hebben we tussen 15 en 17 augustus 100 zwangere vrouwen opgenomen en 77 bevallingen begeleid.

Kunduz

Op maandag 16 augustus zijn al onze patiënten verhuisd van de kliniek voor zwaargewonden naar het nieuwe Kunduz-traumacentrum. Hierin staan 30 bedden en er is één operatiekamer. We behandelen normale patiënten en gewonden van de gevechten. Tussen 9 en 14 augustus hebben we 63 patiënten behandeld. De meeste voor oorlogswonden.

Onze anesthesist Wais Mohammad voert een controle uit bij de 63 jaar oude Esa. © Tom Casey/MSF
Eerstehulp coördinator Masood: 'We zien veel oorlogsgewonden, maar de meeste mensen die we normaal behandelen blijven thuis door het geweld.' ©MSF/Tom

Lashkar Gah

De situatie in Lashkar Gah is nu redelijk rustig. De afgelopen maanden was het gebied het toneel van zware gevechten. Waarbij een raket bijna ons Boost-ziekenhuis raakte. De mensen die medische hulp zochten terwijl er actief werd gevochten, komen nu voor zorg naar ons toe. De afgelopen dagen was de spoedeisende hulp vol met veel mensen met ademhalingsproblemen, infecties, verwondingen door kogels en explosies of verkeersongevallen.

Tussen 12 en 16 augustus hebben we 215 bevallingen begeleid. En op dit moment ondersteunen we 50 bevallingen per dag. Onze teams hebben 105 chirurgische ingrepen uitgevoerd en 65 oorlogsgewonden behandeld. Op 17 augustus hebben we 815 patiënten behandeld op onze eerste hulp en boden we zorg aan 300 opgenomen patiënten.

Blijf op de hoogte

Volg onze kanalen voor de laatste updates over ons werk in Afghanistan:
Facebook, Instagram of Twitter.