AzG Live LIVE

Humanitaire ramp dreigt in Bangladesh

donderdag 21 september 2017

Er moet nu massaal veel méér hulp komen voor Myanmarese vluchtelingen in Bangladesh om een grote humanitaire ramp te voorkomen. Als gevolg van een gerichte golf van geweld tegen Rohingya’s zijn in 3 weken meer dan 422.000 mensen vanuit de Myanmarese deelstaat Rakhine naar Bangladesh gevlucht. Hierdoor leven nu een half miljoen mensen in één grote nederzetting zonder behoorlijk onderdak, voedsel, veilig water en hygiënische wc’s. ‘Als er nu één besmettelijke ziekte uitbreekt kan dat tot een catastrofe leiden, we staan aan de rand van een ramp,’ aldus Robert Onus, noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen ter plaatse. ‘Meer hulp is nodig: voedsel, schoon water, huisvesting en hygiënische voorzieningen. En de opvangkampen moeten verkleind worden.’

 

De meeste vluchtelingen die net zijn aangekomen proberen zelf een onderkomen te bouwen. Het terrein is heuvelachtig en aardverschuivingen komen regelmatig voor.

 

Dichtbevolkt en groot vluchtelingenkamp

Al jarenlang steken vluchtelingen de grens over van Myanmar naar Bangladesh. Twee bestaande nederzettingen Kutupalong en Balukhali zijn nu in feite aan elkaar gegroeid waardoor een enorm dichtbevolkte megakamp is ontstaan met bijna 500.000 inwoners. Hiermee is het een van de grootste vluchtelingenkampen ter wereld. Bovendien zijn er maar weinig in Myanmar ingeënt tegen besmettelijke ziekten als mazelen.

 

Sterven aan uitdroging

‘Je kunt het vergelijken met sloppenwijken aan weerzijden van de enige weg van dit district,‘ aldus Kate White, medisch noodhulpcoördinator van Artsen zonder Grenzen. ‘Er lopen geen wegen door de nederzetting, wat het moeilijk maakt om de mensen met hulp te bereiken. De hele grond is bedekt met een dikke laag vuil water en menselijke ontlasting omdat wc’s ontbreken. Elke dag zien we volwassenen die op het punt staan aan uitdroging te sterven. Dat komt maar heel weinig voor bij volwassenen en is dus een signaal dat een grote gezondheidscrisis om de hoek loert.’ Goede waterbronnen ontbreken, mensen drinken water uit rijstvelden of ondiepe, vervuilde kuilen. Artsen zonder Grenzen behandelde 487 mensen voor diarree.

 

Enkel 1 kom droge rijst

Intussen zijn de voedselprijzen op de markt de pan uit gerezen. Kate White vervolgt: ‘Velen eten enkel 1 keer per dag wat droge rijst. Mensen hebben heel weinig geld. Er wordt voedsel uitgedeeld, maar chaotisch, op een paar plekken en te weinig. We hebben ook van mensen gehoord dat zij één kom rijst, gegeven door een restauranteigenaar, met zijn zessen gedeeld hebben nadat zij dagenlang niet hadden gegeten.’

 

Artsen zonder Grenzen runt een kliniek bij de Kutupalong nederzetting in het Cox’s Bazar district, in het zuiden van Bangladesh, grenzend aan Myanmar. Zowel vluchtelingen als de plaatselijke bevolking kunnen hier terecht voor medische zorg.

 

Meer dan 3.000 patiënten per dag

De medische teams van Artsen zonder Grenzen werken met man en macht: van 25 augustus tot 17 september behandelden zij 9.602 patiënten in de poliklinieken en 3.344 mensen voor spoedeisende zorg, verpleegden zij 427 patiënten, 225 mensen met verwondingen door geweld en 23 verkrachtingsslachtoffers.

 

De hulp van Artsen zonder Grenzen in Bangladesh

Artsen zonder Grenzen runt een kliniek bij de Kutupalong nederzetting in het Cox’s Bazar district, in het zuiden van Bangladesh, grenzend aan Myanmar. Mensen, zowel vluchtelingen als de plaatselijke bevolking, kunnen hier terecht voor uiteenlopende medische zorg. Naar aanleiding van de vluchtelingenstroom heeft Artsen zonder Grenzen haar hulp op het gebied van medische zorg, water en hygiënische voorzieningen flink opgeschaald. Daarnaast werkt Artsen zonder Grenzen ook in de Kamrangirchar sloppenwijk in hoofdstad Dhaka. Hier bieden haar hulpverleners psychosociale zorg, slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld, en aan minderjarigen rondom seksualiteit, voorbehoedsmiddelen en het krijgen van kinderen, zoals zwangerschapsbegeleiding en medische hulp bij de bevalling.