Fysieke en psychologische mishandelingen

Voordat we ons werk hebben neergelegd in juni, zijn we maandenlang getuige geweest van het toenemende geweld in de overvolle detentiecentra. We hebben het aantal fysieke en psychologische mishandelingen drastisch zien toenemen, mede door de acties van de Libische kustwacht. Zij zijn steeds meer migranten, vluchtelingen en asielzoekers gaan terugsturen naar Libië, wanneer zij de Middellandse Zee proberen over te steken.

We zijn maandenlang getuige geweest van het toenemende geweld in de overvolle detentiecentra. ©Aurelie Baumel/MSF
Onze teams hebben het aantal mishandelingen drastisch zien toenemen in de detentiecentra. ©Aurelie Baumel/MSF

Tegemoetkomingen niet genoeg

We zijn blij dat onze teams het werk kunnen hervatten. Onze medische zorg is ook weer opgestart in een derde detentiecentrum, waar ons in dezelfde periode de toegang was ontzegd. Ondanks de tegemoetkomingen van de Libische overheid, bestaat het detentiesysteem nog steeds. Onze teams roepen de Europese Unie daarom op om de vastgehouden mensen direct te evacueren naar een veilige plek. Er moet zo snel mogelijk een einde komen aan dit onmenselijke systeem.

Ondanks de tegemoetkomingen van de Libische overheid, bestaat het detentiesysteem nog steeds. ©Jérôme Tubiana/MSF
De omstandigheden in de Libische detentiecentra zijn onacceptabel. ©Guillaume Binet/Myop
We roepen de Europese Unie op om de vastgehouden mensen direct te evacueren naar een veilige plek.

10.910 consulten in 8 maanden

Onze teams werken in de Libische detentiecentra sinds 2016. We geven daar basisgezondheidszorg en psychosociale ondersteuning. Patiënten die specialistische zorg nodig hebben, verwijzen we door naar ziekenhuizen in heel Libië. We hebben 10.910 consulten uitgevoerd in de detentiecentra van januari tot en met augustus 2021. In die periode zijn 439 mensen doorverwezen.