Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Francesco Segoni

Noodhulpcoördinator in Peru

Lage vaccinatiegraad

‘Er zijn bijna geen bedden beschikbaar op de intensive care. Ze zijn vaak langdurig bezet door ernstig zieke coronapatiënten,’ vertelt Segoni. ‘Daar komt bij dat er te weinig zuurstof is en de vaccinatiegraad nog steeds erg laag is. Hierdoor worden meer mensen blootgesteld aan het virus. Ook blijft het gezondheidssysteem onder grote druk staan.’ Op dit moment heeft slechts 11% van de Peruanen de eerste dosis van een vaccin gekregen. Minder dan 4% van de mensen is volledig gevaccineerd.

‘De aanwezigheid van meerdere varianten en onvoldoende testcapaciteit leidt tot een trage ontdekking van nieuwe besmettingshaarden. Zolang de mensen in Peru niet worden gevaccineerd blijft het aantal besmettingen snel stijgen,’ legt Segoni uit.

Nieuwe medische kliniek in Cusco

De bedbezetting op de intensive care in het hele land is 100%. Van medisch personeel wordt het uiterste gevraagd. En er zijn onvoldoende medische middelen om aan de zorgbehoefte te voldoen. Om een deel van de druk weg te nemen bij de intensive care afdelingen, zijn onze teams vorige maand een nieuw coronaproject gestart.

In de stad Cusco behandelen we coronapatiënten in kritieke toestand en geven we ze zuurstof. In de eerste twee weken zijn er 17 patiënten opgenomen. Dit is een directe ontlasting van het ziekenhuis in de regio.

Een van onze teamleden praat met een coronapatiënt. ©Clément Locquet
Een coronapatiënt wordt behandeld in het Antonio Lorena hospital in Cusco, Peru. ©Clément Locquet

Teams zetten noodhulp Huacho voort

Het nieuwe project in Cusco draagt bij aan het eerder gestarte project in Huacho, 140 km ten noorden van de hoofdstad Lima. Onze teams ondersteunen hier de intensive care afdeling van het ziekenhuis. Ook behandelen we patiënten die zuurstof nodig hebben in een speciaal daarvoor opgezette kliniek. Door lokale gezondheidscentra te ondersteunen helpen we de coronascreening en -verwijzing te verbeteren.

De aanwezigheid van meerdere varianten en onvoldoende testcapaciteit leidt tot een trage detectie van nieuwe besmettingshaarden. Zolang de mensen in Peru niet worden gevaccineerd kan het aantal besmettingen weer snel stijgen.
Noodhulpcoördinator Francesco Segoni

2.000 consultaties gegeven

Meer dan 140 patiënten zijn tot nu toe opgenomen in ons 32-bedden tellende isolatie- en zuurstofkliniek in Huacho. In totaal hebben we 2.000 consultaties uitgevoerd in de 4 gezondheidscentra die we ondersteunen. Met mobiele teams bieden we wekelijks tot 120 mensen thuiszorg. Diezelfde teams hebben tijdens deze bezoeken al meer dan 1.000 mensen ingeënt met een eerste vaccin.

Aantal sterfgevallen herzien

Vorige week kondigde het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid aan het aantal corona sterfgevallen te herzien. Door de nieuwe berekening staat het totale aantal sterfgevallen nu op meer dan 180.000 mensen. Tweeënhalf keer hoger dan de vorige telling (69.300).

*Peru heeft nu het hoogste aantal sterfgevallen per miljoen mensen ter wereld. In absolute aantallen staat Peru wereldwijd op de 5e plaats.