Meeste schade in Mozambique

Vooral in de kuststad Beira, waar meer dan 500.000 mensen wonen, is de schade enorm. Windkrachten tot 200 km per uur en hevige regenval hebben extreme verwoestingen aangericht. Tot nu toe zijn er 84 doden en 1.500 gewonden gemeld. In Malawi zijn door overstromingen 56 mensen overleden en 577 mensen gewond. Ook in Zimbabwe heeft de cycloon voor ernstige schade gezorgd.

Gezondheidscentra gesloten door schade

Het ziekenhuis van Beira is ernstig beschadigd en van 17 gezondheidscentra is het dak af gewaaid. Daarom zijn onze medische activiteiten daar stopgezet. Medewerkers van Artsen zonder Grenzen zijn in leven, hoewel enkelen zijn gewond.

Noodhulpteam in Beira, Mozambique

Op 19 maart arriveerde het eerste noodhulpteam in Beira om een inschatting van de ramp te maken. Ze inventariseren de schade en de medische behoeften van de bevolking en proberen ondanks de verwoesting van de ziekenhuizen zorg te blijven bieden. De komende dagen zal de nood voor schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen toenemen.

Ondersteuning ziekenhuis in Malawi

Onze noodhulpteams zijn gestart met activiteiten in Makhanga, Malawi. Ze ondersteunen het ziekenhuis met bevoorrading en schoonmaken, maar zetten ook hulpverleners in als personeel. Er worden mobiele klinieken opgezet en we helpen mee in de evacuatiecentra. Water en sanitaire activiteiten en de distributie van non-food pakketten zijn gestart.

Toegang Chimanimani niet mogelijk

Ons noodhulpteam probeert toegang te krijgen tot Chimanimani in Zimbabwe met voorraden en medische materialen. Door kapotte bruggen is dit nog niet mogelijk. Ze bieden nu medische zorg 20 kilometer buiten de stad. Ook ondersteunen ze de gezondheidscentra met medische spullen en met water en sanitaire voorzieningen.