Levensreddende zorg

Het Al-Salakhana-ziekenhuis, waar Artsen zonder Grenzen werkt, is een van de drie nog actieve ziekenhuizen in die regio. ’Burgers hebben steeds minder toegang tot gezondheidszorg in Hodeidah en andere voorzieningen buiten de stad zijn veel te ver weg’, zegt Caroline Seguin van Artsen zonder Grenzen. 'Kinderen met schotwonden en zwangere vrouwen moeten uren reizen terwijl ze urgent levensreddende zorg nodig hebben'.

Medische hulp onder vuur

Sinds 2015 zijn onze faciliteiten 6 keer getroffen, waardoor 27 mensen om het leven kwamen en 40 mensen gewond raakten. Door herhaaldelijke aanvallen en bedreigingen met geweld, sloten we begin november ons project in Ad Dhale. Duizenden Jemenieten hebben hierdoor geen toegang tot de humanitaire en medische hulp die ze hard nodig hebben. Wij roepen alle strijdende partijen in het conflict op burgers, hulpverleners en ziekenhuizen te beschermen.

Sinds de start van het conflict in Jemen in maart 2015, behandelden we meer dan 80.000 patiënten die gewond raakten door geweld. Tussen 1 en 15 november dit jaar alleen al behandelden we meer dan 510 mensen in de ziekenhuizen en klinieken in Hodeidah, Abs, Aden, Hajjah en Mocha. Onder hen waren 33 kinderen en 31 vrouwen. 241 mensen raakten gewond door geweerschoten, 227 door ontploffingen en 30 door granaatscherven. Om de grote toename van het aantal oorlogsgewonden te kunnen blijven opvangen, werd het aantal bedden in de ziekenhuizen in Aden, Hodeidah en Mocha uitgebreid van 133 naar 172.