‘Toen ik de diagnose kreeg, was ik in shock’

'Ik dacht dat ik malaria had opgelopen,’ vertelt Anastasia. ‘Ik heb vervolgens medicijnen gehaald bij de apotheek, maar na 3 dagen was ik nog steeds ziek. Sterker nog: ik werd alleen maar zieker.’ Onze teams hebben lassakoorts bij Anastasia vastgesteld. ‘Toen ik de diagnose kreeg was ik in shock.’ Patiënten als Anastasia zijn er veel. Veel medisch personeel heeft geen training gekregen over het vaststellen en behandelen van lassakoorts. De juiste diagnose volgt dan veel te laat. Om lassakoorts eerder te kunnen vaststellen, onderzoeken onze teams de effectiviteit van een sneltest.

Door mijn verhaal te delen, leren mensen dat lassakoorts echt bestaat. Ook wil ik mensen op het hart drukken op tijd hulp te zoeken.
Anastasia

Voorlichting mét voormalig patiënten

Onze teams zorgen voor medicijnen, laboratoriumbenodigdheden en persoonlijke beschermingsmiddelen. We trainen ziekenhuismedewerkers in het vroegtijdig opsporen van de ziekte. Ook bieden we psychologisch zorg aan patiënten en families, vanwege het stigma op lassakoorts. Deze ziekte wordt soms geassocieerd met iets bovennatuurlijks, waardoor sommige patiënten hun familie, baan en vrienden zijn kwijtgeraakt. Samen met patiënten zoals Anastasia geven we voorlichting in gemeenschappen. ‘Door mijn verhaal te delen, leren mensen dat lassakoorts echt bestaat,’ zegt Anastasia. ‘Ook wil ik mensen op het hart drukken op tijd hulp te zoeken.’

Nadat lassakoorts is vastgesteld, wordt het huis van de patiënt ontsmet. © Albert Masias/MSF
Lassakoorts is levensgevaarlijk voor zwangere vrouwen in het derde trimester. © Albert Masias/MSF

Vooruitgang blijven boeken

‘We praten één op één met mensen om ervoor te zorgen dat iedereen de boodschap begrijpt,’ zegt Benjamin, onze gezondheidsvoorlichter. ‘We vertellen zowel over de oorzaak als de oplossing voor lassakoorts.’ Steeds meer mensen weten ons intussen te vinden. Zo hebben we alleen al in de eerste maand van 2022 15 mensen behandeld. Met onze alomvattende aanpak zijn we hoopvol de ziekte steeds eerder vast te stellen en lassakoorts zoveel mogelijk te voorkomen.

nigeria lassakoorts
'Ik dacht dat ik malaria had opgelopen,’ vertelt Anastasia. Nu geeft Anastasia voorlichting over lassakoorts samen met onze teams. ©Hussein Amri/MSF