20 jaar behandeling voor tuberculose

Wij werken al ruim 20 jaar samen met de Oezbeekse ministerie van Volksgezondheid om tuberculose te bestrijden. Wij zetten ons in om betere, kortere en meer effectieve behandelingen voor tuberculose te vinden. Deze moeten vooral ook betaalbaar zijn, zowel voor de patiënt als voor de overheid. Want dat is nodig om ervoor te zorgen dat meer mensen een behandeling kunnen krijgen. Het vermoeden is namelijk dat er een groot gat gaapt tussen het aantal mensen dat tuberculose heeft en dat daadwerkelijk behandeling krijgt. Jaarlijks organiseren wij samen met de Oezbeekse overheid een regionaal tuberculosesymposium. Hier komen zo’n 180 tuberculose-experts samen.

Behandeling voor tuberculose en hiv

Onze teams werken in de stad Tasjkent en in de republiek Karakalpakstan, in het noordwesten van het land. In Tasjkent werken we in klinieken waar mensen voor zowel hiv, tuberculose als hepatitis C terechtkunnen voor diagnose en behandeling. Dit is prettiger voor de mensen: hierdoor hoeven zij niet naar verschillende klinieken en ziekenhuizen om medische zorg te krijgen. Het komt namelijk veel voor dat mensen met méér dan één ziekte geïnfecteerd zijn. Coïnfecties zijn een groeiend probleem die de gezondheid van mensen bedreigt.

Behandeling voor resistente tuberculose

In Nukus, de hoofdstad van de republiek Karakalpakstan, behandelen onze teams jaarlijks duizenden mensen voor tuberculose. Wij doen dit grotendeels door de mensen thuis te behandelen. Dit is voor de mensen ook mentaal veel prettiger, omdat ze dan in hun vertrouwde omgeving kunnen blijven - dicht bij familie en vrienden. Jaarlijks behandelen wij honderden mensen voor resistente tuberculose. De behandeling hiervoor duurde jarenlang tot wel twee jaar. Zieken moesten 20 pillen per dag innemen plus ook nog pijnlijke injecties of antibiotica via een infuus. Naast bijwerkingen als een allesoverheersende misselijkheid en continu overgeven, komen ook ingrijpende blijvende gevolgen als doofheid, nierfalen en psychose voor. En patiënten moesten dat alles doorstaan voor een genezingskans van maar 50 procent.

Een nieuwe, betere kuur

Daarom hebben we een nieuwe, kortere en betere kuur voor resistente tuberculose ontwikkeld. En daarmee is onze droom uitgekomen. Een droom waarvan de start mogelijk werd gemaakt door het Droomfonds van de Nationale Postcode Loterij. Dat doen wij met een klinisch onderzoeksproject met de naam TB-PRACTECAL. Het doel: een kuur van enkel 6 maanden waarbij de patiënten maar 5 pillen per dag hoeven te slikken, in plaats van wel 2 jaar lang 20 pillen per dag. Zonder pijnlijke injecties. En waarvan de bijwerkingen een stuk beter te verdragen zijn voor de patiënten. TB-PRACTECAL wordt vanuit Londen geleid door ons medisch onderzoeksteam. Naast Oezbekistan vindt ons klinisch onderzoek ook plaats in Wit-Rusland en Zuid-Afrika. Dankzij de Postcode Loterij ontving ons onderzoek een extra gift van 4 miljoen euro.

Artsen zonder Grenzen en tuberculose

Onze teams hebben ruim 30 jaar ervaring met het behandelen van tuberculose. Ze behandelen mensen voor tuberculose in 30 landen over de hele wereld. In 2019 hebben wij wereldwijd 18.800 mensen gestart op een kuur voor tuberculose en 2.000 voor resistente tuberculose. Hiermee zijn we een van de grootste non-gouvernementele (niet aan een overheid verbonden) behandelaars voor resistente tbc. Wij voeren twee klinische onderzoeken naar kortere kuren voor resistente tuberculose uit: TB-PRACTECAL en endTB.

  • 2,2
    duizend mensen gestart op een kuur voor (gewone) tuberculose in 1 jaar
  • 660
    mensen op een kuur voor resistente varianten van tuberculose gestart in 1 jaar
  • 865
    mensen op een behandeling met aidsremmers gestart in 1 jaar

Gerelateerde verhalen

  • Onze teams behandelen zo'n 350 mensen per maand voor besmettelijke ziekten als tuberculose, aids en hepatitis C.

Strijd tegen tuberculose Nukus, Karakalpakstan, Oezbekistan | Artsen zonder Grenzen

Steun onze teams wereldwijd

Mondmasker.png

Met € 15 kunnen wij 7 mondmaskers met filter voor hulpverleners of patiënten kopen.

Icoon ebolabril

Met € 25 kunnen wij 2 goed afsluitende veiligheidsbrillen kopen.

MSF313364_Medium.jpg

Met € 30 kunnen wij 2 gelaatsbeschermers kopen.

gloves_handschoenen_MSF313367_Medium.jpg

Met € 5 kunnen wij 200 onderzoekshandschoenen kopen.

Mondmasker.png

Met € 7,50 kunnen wij 22 chirurgische maskers voor onze hulpverleners kopen.

MSF313365_Medium.jpg

Met € 10 kunnen wij 6 chirurgische jassen met extra bescherming kopen.

Benieuwd waar we nog meer werken?

Artsen zonder Grenzen wereldkaart