Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.

Elspeth Kendall-Carpenter uit Nieuw-Zeeland

Manager verpleegkunde in Oezbekistan

Effectievere behandeling

Daarom zijn we in Nukus, Oezbekistan, het onderzoek TB-PRACTECAL gestart. Met als doel een effectievere behandeling te vinden. Met minder pillen, minder bijwerkingen en zònder pijnlijke injecties. Eentje die niet zo'n grote, negatieve impact heeft op het leven van mensen met tuberculose. Patiënten die deelnemen aan het onderzoek worden zes maanden lang gevolgd en regelmatig getest. Om te kijken hoe zij op de behandeling reageren.

Zonder verpleegkundigen geen onderzoek

Het was mijn rol om de activiteiten van alle verpleegkundigen rondom het onderzoek te coördineren. Ik heb gezien hoe belangrijk de rol van verpleegkundige is in dit onderzoek. Ze vormen de ruggengraat. Zonder verpleegkundigen houden de patiënten het namelijk niet vol. Hun werk ging niet alleen over het stellen van diagnoses en het voorschrijven van medicatie. De meeste patiënten hadden echt hun steun nodig tijdens de pijnlijke behandeling. Als team staan we dagelijks met de mensen hier in contact. We moedigen ze aan en bieden een luisterend oor. De kwaliteit van de zorg van de verpleegkundigen kan in dit geval het verschil betekenen tussen het slagen of mislukken van een behandeling.

De kwaliteit van de zorg van de verpleegkundigen kan in dit geval het verschil betekenen tussen het slagen of mislukken van een behandeling.
Elspeth Kendall-Carpenter, Manager verpleegkunde

Achtbaan van emoties

Het hele traject was een grote achtbaan van emoties. Enthousiasme, vermoeidheid en voldoening wisselden elkaar af. Een van de mooiste dingen vond ik om te zien hoe het team van verpleegkundigen uit Nukus groeide in hun vaardigheden, zelfvertrouwen en motivatie. Het was een geweldig team om mee samen te werken. Ik hoop dat ze deze ervaring in de toekomst op andere plekken in Oezbekistan kunnen inzetten.

Tuberculose nog steeds groot probleem

Veel mensen weten niet dat tuberculose nog steeds zo’n groot probleem is in de wereld. We moeten zó veel meer doen om de wereld voor te lichten over het voorkomen en behandelen van tuberculose. En om de zorg voor tuberculosepatiënten en hun omgeving te verbeteren.

Over TB-PRACTECAL

Met het onderzoek proberen we een behandelmethode te vinden van enkel 6 maanden waarbij de patiënten maar 5 pillen per dag hoeven te slikken, in plaats van 2 jaar lang 20 pillen per dag. TB-PRACTECAL wordt vanuit Londen geleid door ons medisch onderzoeksteam. Naast Oezbekistan vindt ons klinisch onderzoek ook plaats in Wit-Rusland en Zuid-Afrika.