Melle MARIE Florencia (22) werd op 17 oktober met longpest opgenomen in het speciae behandelcentrum in Matave, Madagaskar. Ze moet tot 24 oktober blijven. Madagaskar, oktober 2017.

Longpest

Longpest is vooral bekend van de enorme epidemie die in de veertiende eeuw dood en verderf zaaide in Europa. De pest komt nu nog in een paar landen voor. Het bestrijden van uitbraken is ook ons werk.

Sporadische uitbraken

Vandaag de dag hoeven mensen niet meer te sterven aan longpest. De ziekte is goed te behandelen met antibiotica, mits je er snel bij bent. Van 2010 tot 2015 kregen wereldwijd 3.248 mensen de ziekte, waarvan er 584 overleden. De laatste tien jaar zijn er uitbraken geweest in enkele Afrikaanse landen en in China en Peru. Bij de uitbraak in het najaar van 2017 in Madagaskar waren er honderden zieken. Naast builenpest kwam ook longpest voor: zelfs vaker dan de builenpest. Dat is uitzonderlijk: meestal is de builenpest vaker voorkomend bij dergelijke uitbraken.

 

 

De meest agressieve vorm van de pest

Longpest is de meest agressieve en dodelijke vorm van pest. De incubatietijd is soms maar 24 uur. De besmetting gaat van mens op mens, door hoesten of speekseloverdracht. Dat is een verschil met de builenpest. Daarbij verloopt de besmetting via dieren, waardoor de ziekte minder snel om zich heen grijpt. Als een infectie met de longpest onbehandeld blijft in een vroeg stadium, is de ziekte bijna altijd dodelijk. Mensen met longpest hoesten bloed, krijgen koorts en snel longontsteking. Ze overlijden soms al binnen één dag na de eerste verschijnselen.

 

Op tijd behandelen is cruciaal

Als iemand op tijd antibiotica krijgt, is de kans erg groot dat de persoon het overleeft. Antibiotica zijn relatief goedkoop. We dienen antibiotica ook preventief toe: mensen die een hoog risico lopen, kunnen zo beschermd worden.

 

De bacterie die longpest veroorzaakt: Yersinia pestis

 

Artsen zonder Grenzen en longpest
We zijn in 2017 vooral actief in Madagaskar, in de kustplaats Tamatave. Longpest komt hier normaal nauwelijks voor, waardoor medisch personeel minder goed is voorbereid. Het volgende doen we tijdens de uitbraak van 2017 in Madagaskar: we behandelen patiënten, we bieden hulp aan lokale overheden met een onderzoekssysteem (triage) dat zieken sneller identificeert en isoleert, we coördineren een ambulancedienst in Tamatave-stad, en we implementeren hygiëne- en desinfectieprotocollen in ziekenhuizen en stedelijke gebieden. Dat doen onze water- en-sanitatiespecialisten, samen met lokale teams.
 

Wij pleiten voor betere medicijnen
Wij zetten ons in voor de ontwikkeling en beschikbaarheid van betere medicijnen en diagnostiek. Dat doen we samen met de MSF Access Campaign, onze internationale campagneorganisatie.

 

Onze medische specialisten brengen rapporten uit en pleiten bij overheden, de farmaceutische industrie en internationale organisaties voor het beschikbaar maken van de meest effectieve medicijnen en behandelingen.

 

Bronnen: Reliefweb en CDC