De hele wereld heeft noodhulp nodig

'We hebben nog nooit eerder meegemaakt dat de hele wereld noodhulp nodig heeft. Juist nu is het geven van basiszorg daarom essentieel. In verschillende landen in Afrika, het Midden-Oosten en Zuidoost-Azië zijn mensen extra kwetsbaar, opeengepakt in kampen of sloppenwijken en gaan nog steeds dood aan ondervoeding of ziekten als tuberculose of malaria. Daar komt de golf van het coronavirus (COVID-19) nu bovenop.

Anderhalve meter afstand is een privilege

In deze landen zijn mensen dusdanig kwetsbaar zijn dat maatregelen als afstand houden en handen wassen niet nageleefd kunnen worden. Waar mensen met 7 personen in een hut leven en nauwelijks voldoende water hebben - laat staan zeep - om regelmatig de handen te wassen. We moeten niet vergeten dat het een privilege is als je anderhalve meter afstand van elkaar kan houden, je handen kan wassen met zeep of een koelkast bezit die je kan vullen met eten.'

We hebben te maken met een virus zonder grenzen. Als we alleen maar kijken naar een nationale aanpak, dan komen we er niet. Het is een wereldwijd probleem dat vraagt om een mondiale aanpak.
Nelke Manders, directeur Artsen zonder Grenzen

Bekijk hier het hele interview terug:

Directeur Artsen zonder Grenzen Nederland Nelke Manders in Buitenhof | 5-4-2020

We doen dit. Samen.

Een pandemie kent geen grenzen, en wij ook niet. Onze teams werken nu in meerdere landen in Europa en ver daarbuiten aan het bestrijden van het coronavirus (COVID-19).

Volg de laatste ontwikkelingen over onze hulp wereldwijd op onze Twitter. Onze teams doen er alles aan om ervoor te zorgen dat de meest kwetsbare mensen de medische zorg krijgen die zij nodig hebben.

We doen dit. Samen.