322 mensen aan boord

In de nacht van 15 augustus voerden onze teams een uitdagende nachtelijke redding uit. In totaal zijn 188 mensen gered van een grote houten boot met dubbeldek. Mensen op het benedendek hadden beperkt zuurstof. Ook zaten zij gevaarlijk dicht opeengepakt bij de motoronderdelen. We zien veel mensen met brandwonden veroorzaakt door brandstof dat in aanraking is gekomen met zeewater.

Uitdagende nachtelijke redding

Een redding midden in de nacht brengt meer risico met zich mee. Het beperkte zicht bemoeilijkt de reddingsoperatie. Het is een uitdaging om een boot in nood te lokaliseren en als iemand overboord slaat in het donker is hij of zij moeilijk terug te vinden.

Een deel van het team tijdens een reddingsoperatie midden in de nacht op de Middellandse Zee. ©Vincent Haiges
In de nacht van 15 augustus werden 188 mensen gered van een onzeewaardige houten boot. ©Vincent Haiges
Het dodental stijgt met de dag en er gaan nog steeds onnodig mensenlevens verloren in de Middellandse Zee. Daarom blijven wij ons reddingswerk uitvoeren op de Middellandse Zee.
Frauke Ossig

Uitgedroogd, uitgeput en zeeziek

Op 16 augustus voerden onze teams aan boord van de Geo Barents nog eens drie reddingen uit. De eerste redding vond plaats in de vroege ochtend. 46 mensen werden gered uit een overvolle houten boot. Sommigen van de overlevenden waren verbrand, uitgedroogd, uitgeput en zeeziek. Aan boord kregen onze teams direct de benodigde medische zorg.

In de opvolgende nacht werden nog 63 mensen gered van twee boten. Op de eerste boot zaten veel kinderen en baby’s. De jongste slechts 2 weken oud.

Een van onze medewerkers meet de temperatuur van een persoon als onderdeel van onze COVID-19 voorzorgsmaatregelen. ©Vincent Haiges
Een van onze medewerkers praat met een overlevende en bekijkt welke zorg hij nodig heeft. ©Vincent Haiges

732 mensen gered

Ons reddingsschip de Geo Barents is sinds 13 mei actief in de Seach & Rescue (SAR) zone. Tussen 10 en 12 juni hebben onze teams een reeks reddingsacties uitgevoerd waarbij 410 mensen zijn gered. Na afronding van de reddingsoperatie werd de Geo Barents voor 24 dagen aan de ketting gelegd om onduidelijke redenen. Na een 4 uur durende herinspectie werd het schip vrijgegeven. In totaal hebben onze teams aan boord van de Geo Barents tot nu toe 732 mensen gered. ‘Maar’, vertelt onze woordvoerder Frauke Ossig, ‘het dodental stijgt met de dag en er gaan nog steeds onnodig mensenlevens verloren in de Middellandse Zee. Daarom blijven wij ons reddingswerk uitvoeren op de Middellandse Zee.'