Vaccinatie vrijwillig

Vaccineren tegen ebola is onderdeel van een grotere strategie om de ebola-uitbraak te stoppen. Het vaccin is nog niet officieel goedgekeurd, maar het wordt nu wel getest. Zowel de Congolese overheid, de medisch-ethische commissie van het land en de medisch-ethische commissie van Artsen zonder Grenzen keurden dit goed. Voor mensen het vaccin krijgen, worden zij geïnformeerd over wat de vaccinatie inhoudt. Ook worden zij goed in de gaten gehouden. Deelname is vrijwillig en gratis.

Artsen zonder Grenzen biedt medische noodhulp in conflictgebieden, bij natuurrampen en uitbraken van dodelijke ziektes.
Desinfectie in het ETC (Ebola Treatment Centre) in Bikoro. Foto: Louise Annaud/MSFi

Ringvaccinatie

De vaccinaties hebben de vorm van een zogenaamde ‘ringvaccinatie’. Daarbij worden drie groepen gevaccineerd: mensen met de diagnose, patiënten waarvan in een laboratorium is bevestigd dat ze ebola hebben en de mensen met wie beide groepen in contact zijn geweest. Bij elkaar vormen ze dan de zogenaamde ‘ring’.

Ebola-uitbraak in Congo

Begin mei begon de ebola-uitbraak in het noordwesten van de Democratische Republiek Congo. De uitbraak heeft de stad Mbandaka aan de Congo-rivier bereikt. Wij werken nu enkele weken in Congo, samen met het Congolese ministerie van Volksgezondheid en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).