Video: live verslag vanuit onze kliniek op Lesbos

In 4 dagen tijd hebben onze teams op Lesbos ruim 500 mensen behandeld die op straat slapen na de brand van moria. Verpleegkundige Francisca vertelt vanuit onze noodkliniek over de kwetsbare mensen die we zien en wat de mensen zelf willen.

baby noodkliniek lesbos artsen zonder grenzen

Toegang tot medische zorg borgen

Het feit dat de uitvoering van een politieoperatie prioriteit kreeg over medische hulpverlening aan mensen vinden wij zorgwekkend. Gezien hun huidige omstandigheden hebben deze mensen juist medische hulp nodig. Wij dringen er bij de Griekse autoriteiten op aan, geen geweld te gebruiken om mensen naar het nieuwe kamp te bewegen. En te borgen dat medische hulpverleners toegang tot de mensen krijgen.

Ruim 500 mensen behandeld

Een week na de branden die kamp Moria hebben verwoest, hebben duizenden mensen nog steeds dringend medische zorg nodig. Daarom hebben onze teams een noodkliniek op straat opgezet, dichtbij de mensen. Van zaterdag 12 tot en met dinsdag 16 september hebben ze 508 mensen behandeld in deze noodkliniek. Het gaat om zwangere vrouwen, mensen met verwondingen, huidaandoeningen, chronische ziekten en andere problemen als gevolg van de huidige situatie. Ook zien ze dat mensen die al getraumatiseerd zijn, nu opnieuw problemen krijgen.

gezin ontvlucht brand moria lesbos

Kom in actie: teken ook onze petitie!

Laat ook jouw stem horen! Samen met ons. En samen met 450 andere Europese organisaties en Europarlementariërs. Samen komen wij in actie voor de mensen op de Griekse eilanden. We kunnen niet stil blijven en het hierbij laten. Roep Europese leiders op nú in actie te komen. Moria herbouwen is gèèn menselijke oplossing: evacueren wel!
Teken nú

*De link stuurt je naar de website van Change.org waar de petitie wordt aangeboden. Deze link is veilig en is opgezet door Artsen zonder Grenzen in samenwerking met 450 andere organisaties, instanties en politici. Samen roepen we daar de Europese leiders op om nu in actie te komen.

Lees meer over de achtergrond van deze petitie

Niet de oplossing

Wij vinden dit nieuwe kamp een goed tijdelijk alternatief voor de mensen die getroffen zijn door de brand. Maar dit is niet een lange termijn oplossing. Al 5 jaar jaar lang zien we op verschillende Griekse eilanden de medische en mentale gevolgen van het onnodig lang vasthouden van mensen in onmenselijke kampen. Helemaal in combinatie met de slechte leefomstandigheden. Mensen onnodig in een nieuw kamp vasthouden, is slechts verplaatsing van het echte probleem. Onze oproep tot evacuatie van de Griekse eilanden staat dan ook nog steeds. We roepen de Europese lidstaten op al deze mensen onmiddellijke naar een veilige plek op het vasteland of andere Europese landen te evacueren. Moria herbouwen is geen menselijke oplossing en kan er voor zorgen dat we over een paar maanden weer voor een nieuwe noodsituatie komen te staan.

mensen op Lesbos

Sinds de brand in kamp Moria op Lesbos leeft hij op straat met zijn gezin. Karim behoort tot de risicogroep voor corona. Hij en zijn gezin moeten nu naar een veilige plek worden gebracht. We roepen Griekenland en Europese lidstaten op om al deze mensen onmiddellijk te evacueren.

Dit is Karim. Hij is 76 jaar oud. Karim heeft last van zijn longen en kan geen stap zetten zonder buiten adem te raken. © MSF
baby rook en traangas ingeademd noodkliniek artsen zonder grenzen

10 dagen oud. En deze baby heeft al rook en traangas ingeademd. Ze heeft ’s nachts moeten kotsen. Op straat, want daar overleven haar ouders sinds kamp Moria op Lesbos is afgebrand. Haar moeder heeft haar voor medische zorg naar onze nieuwe noodkliniek gebracht. Inmiddels gaat het gelukkig al wat beter met haar. © MSF

Deze 10 dagen oude baby heeft rook en traangas ingeademd. Haar moeder heeft haar voor medische zorg naar onze nieuwe noodkliniek gebracht. © MSF